• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    • VesselsValue


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    VesselsValue

    Για άλλη μια φορά, η δραστηριότητα στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων ήταν αδρανής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η ακόλουθη:

    • Το tanker τύπου aframax Neptune Voyager (χωρητικότητας 104.900-dwt και κατασκευής 2003, στα ναυπηγεία Samsung) πουλήθηκε για το ποσό των 10,2 εκατ. δολαρίων, έναντι 10,93 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue. Η εν λόγω αγοραπωλησία σηματοδότησε μια ήπια μείωση για τις αξίες τονάζ παλαιότερης κατασκευής.

    Bulkers

    Οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου panamax ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με εξαίρεση τις αγορές των supramaxes και των handysizes, όπου οι αξίες διατηρήθηκαν σταθερές. Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    • Τρεις αγοραπωλησίες bulkers τύπου capesize έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα. Τα Chevrier και Cartigny (αμφότερα χωρητικότητας 182.000-dwt και 2016, στα ναυπηγεία Japan Maritime United) πουλήθηκαν στη JP Morgan μαζί με πενταετές ναυλοσύμφωνο για 91 εκατ. δολάρια συνολικά, έναντι 82 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue. Επίσης, το C Discovery (χωρητικότητας 180.000-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία HHI) πουλήθηκε για 28 εκατ. δολάρια, έναντι 28,02 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.
    • To bulker τύπου panamax Ocean Sakura (χωρητικότητας 76.600-dwt και κατασκευής 2007, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε για το ποσό των 13,7 εκατ. δολαρίων, έναντι 13,28 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.
    • To bulker τύπου supramax Nord Leader (χωρητικότητας 55.800-dwt και κατασκευής 2007, στα ναυπηγεία Kawasaki) πουλήθηκε για 11,5 εκατ. δολάρια, έναντι 11,83 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VV.
    • To bulker τύπου handysize Glory Marugame (χωρητικότητας 28.300-dwt και κατασκευής 2008, στα ναυπηγεία Imabari) πουλήθηκε για το ποσό των 7,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 8,02 εκατ. δολ. που προσδιόριζε την αξία του η VesselsValue.

    Containers

    Όλες οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διατηρήθηκαν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η ακόλουθη:

    • To containership Ursula (χωρητικότητας 1.728-teu και κατασκευής 1997, στα ναυπηγεία Stocznia) πουλήθηκε για το ποσό των 3,5 εκατ. δολαρίων, έναντι 3,3 εκατ. δολ. που ήταν η τιμή της VesselsValue.

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Τσάκος: «Βλέπει» νέα τάνκερ και LNG η TEN

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών καλεί τους Έλληνες εφοπλιστές στο Λονδίνο: Το Brexit είναι ευκαιρία!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ