• Business

    Mohamed A. El-Erian: πώς θα αντιδράσουν οι αγορές των ΗΠΑ στις εκλογές

    Mohamed A. El-Erian

    Mohamed El-Erian


    Καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες μετά τη λήξη μίας από τις πιο παράξενες προεκλογικές εκστρατείες, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που θα πρέπει οι επενδυτές να έχουν κατά νου.

    Παρά το γεγονός ότι η διαφορά των δύο συμμετεχόντων στην προεδρική κούρσα συρρικνώθηκε τις τελευταίες 10 ημέρες, πολλές ιστοσελίδες προγνωστικών και στοιχηματισμού εξακολουθούν να δίνουν τη νίκη στην Χίλαρι Κλίντον. Αν νίκη της συνδυαστεί με χαμηλά ποσοστά τα οποία θα παρατείνουν το αδιέξοδο στο Κογκρέσο -η πιο συχνά προβλεπόμενη έκβαση για τις εκλογές- οι αγορές πιθανότατα θα αντιδράσουν με έναν σχετικά ήρεμο και ομαλό τρόπο.

    Οι μετοχές λογικά θα παραμείνουν σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, το ίδιο και τα ομόλογα και τα νομίσματα.

    Υπάρχουν ωστόσο δύο πιο ακραίες εκδοχές που συνοδεύουν το σενάριο αυτό που θα οδηγούσαν, όχι μόνο σε σημαντικές μεταβολές των δεικτών, αλλά και σε αξιοσημείωτες αλλαγές σύνθεσης.

    Ένα κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά μετοχών είναι πιθανό εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές και ταυτόχρονα επαναβεβαιώσει την πρόθεσή του να εφαρμόσει γρήγορα πολιτικές που διαταράσσουν τις μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ (όπως οι δασμοί στο εμπόριο με την Κίνα και το Μεξικό ή η ανάκληση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής).

    Οι ρευστοποιήσεις θα ήταν μεγαλύτερες εάν ο Τραμπ δημιουργούσε, παράλληλα, αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική μορφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ζητώντας, για παράδειγμα, την κατάργηση του νόμου Dodd-Frank για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, χωρίς να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

    Κάτω από αυτό το πρώτο αντίξοο σενάριο, η αναταραχή στην αγορά μετοχών θα διεύρυνε τα spreads τόσο στα εταιρικά ομόλογα της επενδυτικής κλίμακας, όσο και σε αυτά των υψηλών αποδόσεων. Η αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων πιθανότατα θα ήταν πιο ήπια. Τα παραδοσιακά ομόλογα θα βρίσκονταν στη διελκυστίνδα των προσδοκιών για χαμηλότερη ανάπτυξη από τη μία και των προσδοκιών για υψηλότερο πληθωρισμό από την άλλη -εκτός εάν ο Τραμπ επαναλάμβανε τις επιθέσεις του εναντίον της Federal Reserve οπότε σε αυτή την περίπτωση θα προέκυπταν υψηλότερες αποδόσεις.

    Η πρόβλεψη για τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα TIPS, είναι πιο ασαφής δεδομένου ότι οι αγορές πιθανότατα θα αναθεωρούσαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού μέσω δημοσιονομικού ερεθίσματος.

    Το έτερο ακραίο σενάριο -μια νίκη της Κλίντον σε συνδυασμό με επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο- θα επέφερε πιθανότατα ένα selloff στις αγορές που θα περιλάμβανε πιο έντονες κινήσεις σε συγκεκριμένους τομείς (όπως τα φάρμακα και η παραδοσιακή ενέργεια). Πιέσεις θα δέχονταν και οι αγορές ομολόγων λόγω της αύξησης της πιθανότητας για δημοσιονομική τόνωση.

    Mohamed A. El-Erian
    Mohamed El-Erian

    Οι αγορές συναλλάγματος είναι ο τομέας που τα δύο αυτά σενάρια θα είχαν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και μέτρων κατά του εμπορίου, θα μπορούσαμε να δούμε ανοδική κίνηση στο δολάριο.

    Παρά το γεγονός ότι ένας εμπορικός πόλεμος αρχικά θα έβλαπτε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους τους, οι ΗΠΑ θα είχαν λιγότερα να χάσουν σε σχετικούς όρους, δεδομένου ότι πρόκειται για μια λιγότερο ανοικτή οικονομία. Αντίθετα, μια επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο θα οδηγούσε σε εξασθένιση του δολαρίου.

    Τι γίνεται με τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές;

    Υπό το βασικό σενάριο για Κλίντον στην προεδρία και αδιέξοδο στο Κογκρέσο, οι συγκλίνουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για διατήρηση των δύο χαρακτηριστικών που έχουν συνδράμει στη σχετική σταθερότητα της αγοράς και στηρίξει τις τιμές των χρηματοοικονομικών παγίων: χαμηλή αλλά σταθερή ανάπτυξη και συγκρατημένη χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα έλεγα ότι η πρόβλεψη αυτή είναι πιθανό να αμφισβητηθεί τα επόμενα χρόνια και ως προς τα δύο της συστατικά.

    Κατ ‘αρχάς, η παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τους παράγοντες της ίδιας της τής αναχαίτισης. Πράγματι, η άνοδος αντικαθεστωτικών κινημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι μόνο ένα στοιχείο ενός ευρύτερου συνόλου εξελισσόμενων ανασταλτικών παραγόντων για τη νέα τάξη πραγμάτων με πολιτικούς, οικονομικούς και θεσμικούς καταλύτες.

    Δεύτερον, η συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών στην καταστολή της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών πρέπει επίσης να τεθεί υπό αξιολόγηση ή ακόμη και υπό αμφισβήτηση.

    Ορισμένες τράπεζες παρουσιάζουν φθίνουσα ικανότητα να παίζουν αυτό το ρόλο. (Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία είδε πρόσφατα την επιρροή της στην αξία του γεν να υφίσταται τεράστια διάβρωση.) Άλλες τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν δείξει έλλειψη προθυμίας να συνεχίσουν να ενεργούν όπως πριν. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αυτή η επιφυλακτικότητα τροφοδοτείται επίσης από τις αυξανόμενες απειλές των παράπλευρων ζημιών και απρόβλεπτων συνεπειών.

    Όσο για την πιθανή χρονική διάρκεια των κινήσεων της αγοράς στο πλαίσιο των δύο σεναρίων, δεν θα ήταν συνετό να ξεγελαστούμε από τη γρήγορη ανάκαμψη που καταγράφηκε στον απόηχο του Brexit.

    Οι αγορές των ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια προβολή, λόγω του στάτους του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και του βαθμού στον οποίο άλλες χώρες έχουν ουσιαστικά αναθέσει κάποιες από τις λειτουργίες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης στις αμερικανικές αγορές. Ως αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις μιας απότομης αύξησης της μεταβλητότητας θα είναι πιθανότατα βαθύτερες και πιο ανθεκτικές.

    Εάν προστεθούν σε αυτό και ο εύλογες ανησυχίες για πιθανή κρίση ρευστότητας στην αγορά, τότε το ενδεχόμενο ανησυχητικών κινήσεων δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

    Βάλτε τα όλα αυτά μαζί και τότε θα καταλάβετε γιατί οι δείκτες της αγοράς για επικείμενη μεταβλητότητα αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα ενώ οι αγορές μετοχών κινήθηκαν χαμηλότερα.

    Η προτεραία πεποίθηση ότι οι εκλογές θα έχουν μάλλον “καλοήθεις” βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά τίθεται υπό αμφισβήτηση για δύο λόγους: λόγω της πρόσφατης συρρίκνωσης της διαφοράς των διεκδικητών του Λευκού Οίκου, και του βαθμού στον οποίο η τεχνητή σταθερότητα της αγοράς του πρόσφατου παρελθόντος απειλείται από ένα αυξανόμενο πλήθος μακροπρόθεσμων οικονομικών, χρηματοοικονομικών, θεσμικών και πολιτικών διαταραχών.

    Του Mohamed A. El-Erian

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιβάν Σαββίδης: Σε 5 μέρες εξαγόρασε πάνω από το 35% των μετοχών της «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Λιβανός: Αύξηση στα έσοδα αλλά διεύρυνση στις ζημιές εμφάνισε η GasLog

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Βούρκος ή απλά κινούμενη άμμος το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ