• City Stories

    Μετς, η πιο ευρωπαϊκή γωνιά της Αθήνας: 7 vintage μαγαζιά με θέα την Ακρόπολη

    • Contributor
    Μετς


    «Γιατί να μην είναι ολόκληρη η Αθήνα σαν το Μετς»:  αυτή είναι η φράση που έρχεται στο μυαλό οποιουδήποτε περιδιαβαίνει στα ήρεμα σοκάκια αυτής της καταπράσινης γειτονιάς, που βρίσκεται στο κέντρο της  πόλης, πίσω από το Καλλιμάρμαρο.

    Τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια, τα κομψά  μαγαζάκια και η ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα  που κυριαρχεί σε κάθε γωνιά της δίνουν στο Μετς  ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα,  με θέα φυσικά την Ακρόπολη. Το όνομά της το χρωστάει στον Κάρολο Φιξ,  όπου εδώ άνοιξε  το 1872 μια από τις πρώτες μπυραρίες. Μετς λεγόταν η πόλη όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του Γαλλο-γερμανικού πολέμου, το 1871, και την οποία οι Γάλλοι, μετά την ήττα τους, αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στη Γερμανία.

    Αν και δεν αποτελεί spot διασκέδασης,  εδώ μπορείτε να βρείτε αρκετές επιλογές, για όλα τα γούστα, και να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα  στην «Μονμάρτη της Αθήνας», όπως πολλοί την αποκαλούν,  καθώς στην  περιοχή πολλοί ζωγράφοι και καλλιτέχνες είχαν από παλιά τα εργαστήριά τους.

    Δύο είναι οι κεντρικοί  δρόμοι του Μετς: Η αρχοντική Μάρκου Μουσούρου και η  γεμάτη δέντρα Αναπαύσεως, που καταλήγει στο  Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Ξεκινήστε τη βόλτα σας νωρίς για να επισκεφτείτε και το πάρκο στην οδό Λογγίνου- ναι, έχουμε ακόμα κάποια πάρκα στην Αθήνα-   ή το άλσος στο λόφο του Αρδηττού, του οποίου η είσοδος είναι από την οδό Αρχιμήδους. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τα θεμέλια του ιωνικού  ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος , που  βρίσκεται στην αρχή της Αρδηττού. Οι κάτοικοι παλεύουν για τη σωτηρία του, αφού τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964,  και μάλιστα έχουν δημιουργήσει κι ένα πολύ ενδιαφέρον site (artemisagrotera.org) με πληροφορίες για την ιστορία του ναού, αλλά και για τις δράσεις του συλλόγου που έχουν ιδρύσει.

    Τι μπορείτε να βρείτε στο Μετς

    Odeon

    Είναι το all time classic στέκι της περιοχής, που θυμίζει καφέ στο Παρίσι- άλλωστε από το γνωστό γαλλικό θέατρο έχει πάρει και την ονομασία του.  Μεγάλες τζαμένιες πόρτες για να χαζεύεις στο δρόμο, ένα τσέλο που   σου τραβάει το βλέμμα και αφίσες στους τοίχους από  θεατρικές παραστάσεις, δίνουν στο Οdeon μια αρτιστίκ ατμόσφαιρα.  Τα πρωινά στα μαρμάρινα τραπεζάκια του  οι τακτικοί του θαμώνες ξεφυλλίζουν την εφημερίδα τους, απολαμβάνοντας τον καφέ τους, ενώ το βράδυ  ο χώρος μετατρέπεται σε ένα cosy  μπαράκι, όπου πρωταγωνιστεί η τζαζ. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και κάποιο live με πιάνο, ντραμς, κιθάρα ακόμα και ούτι, που πραγματοποιούνται συνήθως Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή. Επίσης ο χώρος είναι pet friendly και πολλοί κάτοικοι έρχονται εδώ με τους τετράποδους φίλους τους.

    Μάρκου Μουσούρου 19

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    Skyfall

    Ένα ντιζαϊνάτο  Cocktail και Food Bar, που έχει εμπνευστεί το όνομά του από τον Τζέιμς Μποντ,  με κοσμοπολίτικο αέρα, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο. Το μπαρ και το εστιατόριο βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα,  τα οποία συνδέονται με την κουζίνα, ενώ ανάμεσα στον εσωτερικό χώρο και τη βεράντα έχει τοποθετηθεί το μεγάλο μπαρ, που αναδεικνύεται από τον κάθετο, κρυφό φωτισμό. Επιδαπέδια φωτιστικά σε σχήμα μισοφέγγαρου και  έπιπλα στις αποχρώσεις του γκρι και του μπεζ δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό για μια ευχάριστη βραδιά.   Το μενού κινείται στους δρόμους της μεσογειακής κουζίνας. Αξίζει να δοκιμάσετε  το κριθαρώτο καραβίδας με πικάντικο σουτζούκι και φρέσκια ντομάτα, σβησμένο με βερμούτ και φρέσκα μυρωδικά, ή  το μπιφτέκι πάπιας με foie gras και κερκυραϊκό φρέσκο κουμκουάτ. Το must όμως του καταστήματος είναι  η Ρicanha tagliata, μία παραδοσιακή βραζιλιάνικη συνταγή, η οποία ψήνεται και  σερβίρεται με χοντρό αλάτι, φρέσκα πιπέρια, μυρωδικά και baby πατάτες.

    Μάρκου Μουσούρου 1, Μετς

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

     Κάιν

     Ένα cocktail bar, σε art deco τόνους, που συνδυάζει το παλιό και το νέο, με μια υπέροχη τοιχογραφία που απεικονίζει την ιστορία του Κάιν και του Άβελ δια χειρός   του  Δημήτρη Ταξή, που χρησιμοποίησε ως μοντέλα πελάτες και φίλους του μαγαζιού. Μπορείτε να  απολαύσετε πρωτότυπα κοκτέιλ, όπως το  Nekroni και το  Killer’s Hand,  εμπνευσμένα από το χιούμορ των ιδιοκτητών του   πολύ φθηνό καφέ, αλλά και μερικά σνακς κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακούγοντας  καλές μουσικές επιλογές από ένα ευρύ φάσμα.

     Αναπαύσεως 22 και Τιμολέοντος 1

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    Ολύμπιον

    Παραδοσιακό καφεπωλείο  γράφει η vintage ταμπέλα  αυτού του οικογενειακού μαγειρείου που ταΐζει κυριολεκτικά το Μετς Το Ολύμπιον συγκεντρώνει  του πάντες και αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό:  καλλιτέχνες, εργαζόμενους, νεολαία, αλλά και  τους παλιούς κατοίκους. Πολλοί μάλιστα  παίζουν και τάβλι στα ενδότερα, οπότε  ο ήχος που κάνουν τα ζάρια όταν πέφτουν είναι απόλυτα συνυφασμένος με το χώρο. Εδώ θα βρείτε φυσικό παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, πολύ καλής ποιότητας,  σε απίστευτες τιμές. Ο κατάλογος  ανανεώνεται καθημερινά, αλλά το must του μαγαζιού είναι μουσακάς και ο γαύρος πλακί, ενώ διάσημες είναι και οι χωριάτικες πίτες του. Δοκιμάστε όμως το ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με ζαμπόν και κόκκινη πιπεριά, ή το συκώτι που σοτάρεται με δεντρολίβανο και σβήνεται  με ξύδι  και δεν θα χάσετε.  Συνοδεύστε τα πιάτα σας με το κρασί του καταστήματος και μην ανησυχείτε για το λογαριασμό; Δεν πρόκειται να πληρώσετε πάνω από 10-12 ευρώ ό,τι και αν παραγγείλετε.

    Αναπαύσεως 11

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    Colibri

    Είναι ο ναός της πίτσας και του burger, μιας και το μπιφτέκι του είναι από τα ωραιότερα της Αθήνας: καλοψημένο και ζουμερό, από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς πολλά μυρωδικά.  Σε αυτό το μικρό μαγαζί με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τα λιγοστά τραπεζάκια  στο πεζοδρόμιο, που έχει πάρει το όνομά του από  το λατινοαμερικάνικο πτηνό,   θα βρείτε  ποιοτικό street food, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας.   Για την πίτσα, που  είναι διάσημη σε όλη την Αθήνα, ο  Βαγγέλης ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, λέει ότι δεν υπάρχουν άλλα μυστικά πέρα από τα υλικά που είναι πρώτης ποιότητας, αλλά και τις home made σάλτσες. Oι «σταρ» του μαγαζιού είναι η   cacciatore με μοτσαρέλα και πεπερόνι και η  Ricca με φρέσκα λαχανικά και αλλαντικά. Από burger  έχετε πολλές επιλογές:  δοκιμάστε το  Mushroom burger με μανιτάρια και σος μουστάρδας, το chilly burger με έξτρα cheddar και homemade chilly sauce, αλλά και το  και το chicken burger με carry.  Αν πάλι είστε της υγιεινής διατροφής μπορείτε να παραγγείλετε μια από τις πλούσιες σαλάτες και να τις συνοδεύσετε με μπαγκετίνια που φτιάχνονται από την ίδια ζύμη με την πίτσα. Για τους γείτονες το κατάστημα κάνει και delivery.

    Αναπαύσεως 9

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    Half Note

    Το απόλυτο τζαζ στέκι στον αριθμό 17 της Τριβωνιανού, που  από  το 1995 μέχρι σήμερα και έχει δει στη σκηνή  του  την αφρόκρεμα  της διεθνούς τζαζ μουσικής.  Με διάσημες μετακλήσεις από το εξωτερικό, προσεγμένες  συναυλίες από καταξιωμένους και νεότερους καλλιτέχνες,  το Ηalf Note   κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Αθηναίων που αγαπούν το συγκεκριμένο είδος.  Mε ένα  πλούσιο πρόγραμμα, που διαρκώς εναλλάσσεται και ψαγμένες επιλογές, συνέβαλε  αποφασιστικά στη δημιουργία της τζαζ σκηνής στη χώρα μας και  αποτελεί πλέον ένα ιστορικό μέρος, που σέβεται την ταυτότητά του.

    Τριβωνιανού 17

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    ΒLiv

     Αν είστε  λάτρεις του clubbing,  τότε δεν έχετε παρά να περάσετε από το ΒLiv. Πρόσφατα ανακαινίστηκε σε μπεζ αποχρώσεις, με vintage και ατμοσφαιρικό design  για τους απαιτητικούς της διασκέδασης. Το prive του  προσφέρει και φαγητό, εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα, για όσους θέλουν να δειπνήσουν πρώτα και μετά να χορέψουν.  Ασφαλώς, η μουσική εδώ  είναι mainstream. Σταθερά  στο πόστο της κονσόλας παραμένει ο Εφραίμ Χαραλαμπίδης που  βρίσκεται κάθε Σάββατο σε ένα μοναδικό residency που κρατά μέχρι τις πρώτες ακτίνες του ήλιου με θέα την Ακρόπολη.  Καθ’  όλη όμως τη διάρκεια της εβδομάδας διοργανώνονται θεματικές βραδιές που συγκεντρώνουν κυρίως νεαρόκοσμο, γεμάτο κέφι.

    Μάρκου Μουσούρου 1 και Αρδηττού

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    Πηγή: bovary.gr



    ΣΧΟΛΙΑ