• Top Stories

    Μήνυση των συνταξιούχων για την παρακράτηση εισφορών στις συντάξεις

    • NewsRoom


    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη παρακράτηση εισφορών θα υποβάλει αύριο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων το οποίο οργάνωσε σήμερα διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας ζητώντας την άμεση καταβολή των κλεμμένων.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την παράνομη παρακράτηση εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων πλέον του ποσοστού, που ορίζεται από τον νόμο.

    Το προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο ο οποίος αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την καταβολή τους.

    Ως γνωστόν χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

    Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.

    Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημόσιο: Οι 8 αλλαγές-σοκ από το 2018 σε όρια ηλικίας, εισφορές και συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα «τρύπα» στον ΕΦΚΑ! Αχτσιόγλου–Χουλιαράκης σπάνε «κουμπαράδες» για πληρώσουν τις συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ