• Gossip

    Τα ταμπλόιντ για τη μετά-Ελισάβετ εποχή στη Βρετανία: Κάρολος ή Ουίλιαμ;

    βασίλισσα Ελισάβετ

    Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Κάρολο, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και το δισέγγονό της, πρίγκιπα Τζωρτζ


    Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι το πιο εμβληματικό πρόσωπο και σήμα κατατεθέν της χώρας, εδώ και 64 χρόνια που διαρκεί η βασιλεία της.

    Ωστόσο, η απουσία της από την χριστουγεννιάτικη και την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία στην εκκλησία του χωριού Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ της Αγγλίας – εκεί όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας – πυροδότησε πολλές ανησυχίες για την εξέλιξη της υγείας της. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με μια λιτή ανακοίνωση, έκαναν λόγο για «βαρύ κρυολόγημα» από το οποίο ακόμη αναρρώνει η 90χρονη βασίλισσα ενώ η κόρη της, πριγκίπισσα Άννα, δήλωσε ανήμερα την Πρωτοχρονιά ότι η μητέρα της είναι καλύτερα.

    βασίλισσα ΕλισάβετΌμως, αυτό δεν εμποδίζει το βρετανικό Τύπο να αναρωτιέται για το ποιος τελικά θα διαδεχθεί τη βασίλισσα σε περίπτωση που εκείνη δεν αναρρώσει πλήρως και αποβιώσει ή στην περίπτωση που επιλέξει να παραιτηθεί από τον θρόνο.

    Το πρωτόκολλο λέει ότι ο 68χρονος πρίγκιπας Κάρολος είναι ο πρώτος τη διαδοχή. Επίσης είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία διάδοχος του θρόνου στην βρετανική ιστορία. Όμως, τα τελευταία χρόνια το διαζύγιό του από την αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα και η εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς, είχαν επηρεάσει αρνητικά την δημοτικότητά του.

    Κάρολος Καμίλλα
    Ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλλα

    Από την άλλη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί σάλος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα επιστολές του προς υπουργούς κατά τα έτη 2004 και 2005. Τις επιστολές μάλιστα ο βρετανικός Τύπος τις έχει βαφτίσει ως «επιστολές της μαύρης αράχνης» λόγω του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα. Σε αυτές ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε υπογραμμίσει πως τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και έγιναν η αιτία να αναρωτηθούν πολλοί, αν ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερος.

    Ωστόσο, ο βρετανικός Τύπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρίγκιπας Κάρολος να αρνηθεί τη διαδοχή και να παραχωρήσει την θέση του στον θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο τελευταίος – μαζί με τη σύζυγό του δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον – απολαμβάνει ποσοστά δημοτικότητας σχεδόν όμοια με αυτά της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Ουίλιαμ Κέιτ
    Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σύζυγό του δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον

    Όμως, ο 68χρονος Κάρολος δεν έχει ποτέ αναφέρει δημόσια ότι προτίθεται να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του και, αν κάνει κάτι τέτοιο, «θα σπάσει το πρωτόκολλο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Express.

    Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός, Βέρνον Μπόγκντανορ, δήλωσε για το ζήτημα: «Δεν γίνεται απλά να παραλείψεις μια γενεά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

    Ενδεικτικό πάντως είναι ότι μια δημοσκόπηση του 2016 έδειξε ότι το 79% των Βρετανών προτιμούν στον βρετανικό θρόνο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, το 60% τον πρίγκιπα Κάρολο και το συντριπτικό 81% την «αειθαλή» βασίλισσα Ελισάβετ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτο! Δείτε τι θα συμβεί στη Βρετανία εάν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως αυτοί οι διάσημοι έχουν την ίδια ηλικία (και ας μην τους φαίνεται)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μανώλης Καψής – Αμέλια Αναστασάκη: Αγκαλιά υποδέχθηκαν το νέο έτος



    ΣΧΟΛΙΑ