• Diet & Fitness

    Ψέματα και αλήθειες: Τα light αναψυκτικά δε βοηθούν στο αδυνάτισμα, λέει το Harvard. Tι δείχνει νέα μελέτη;

    • Έφη Τσιβίκα


    Μια νέα μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δείχνει ότι ίσως τελικά να μην έχει και μεγάλη σημασία για το βάρος μας, το αν το αναψυκτικό που θα πιούμε είναι light ή όχι.

    Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα light αναψυκτικά δεν μας αδυνατίζουν, αλλά ανοίγουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν σε 30 νεαρούς, υγιείς άνδρες, τέσσερα διαφορετικά αναψυκτικά, το ένα από τα οποία περιείχε ζάχαρη και τα υπόλοιπα ασπαρτάμη, στέβια ή ένα άλλο γλυκαντικό.

    Η μελέτη διήρκησε αρκετές μέρες, με τους εθελοντές να αρχίζουν κάθε μία από αυτές με ένα κλασικό πρωινό και ως δεκατιανό να πίνουν ένα μεγάλο ποτήρι (500 ml) αναψυκτικό με ζάχαρη ή light.

    Μία ώρα αργότερα κλήθηκαν να φάνε το μεσημεριανό τους γεύμα, συνιστώντας τους να σταματήσουν το φαγητό μόλις νιώσουν χορτάτοι. Επιπλέον, πριν και μετά το γεύμα μετρούσαν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους, ενώ τους ζητούσαν να τηρούν καθημερινό, αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής για την υπόλοιπη μέρα.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Σιου Λινγκ Τέι, από το Κέντρο Έρευνας Κλινικής Διατροφής του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης, «οι θερμίδες που γλίτωναν οι εθελοντές όταν κατανάλωναν τα λάιτ αναψυκτικά, αντισταθμίζονταν πλήρως από την αύξηση των θερμίδων που κατανάλωναν στη συνέχεια, με τα γεύματά τους. Ειδικότερα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λάιτ αναψυκτικό, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 80 θερμίδες περισσότερες μέσω των γευμάτων τους.

    «Δεν υπάρχει ευνοϊκή διαφοροποίηση στις ημερήσιες θερμίδες και γι’ αυτό δεν έχουν συμβάλλει στην αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην International Journal of Obesity

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Novo Nordisk: Νέα στοιχεία για το συνδυασμό IDegLira

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΦΕΕ: Μεγάλη επιτυχία του 1ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Δικαίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «σκαριά» Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ