• What's happening

    WSJ: Η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει στον πάγο τον διάλογο με την Τουρκία

    Pagos

    ice cube


    Το πάγωμα των διαπραγματεύσεων  με την Τουρκία για την ένταξή της στην  Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως εξετάζει η Κομισιόν, μετά από τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διάφοροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούν το κατά πόσο έχει νόημα η συνέχεια του διαλόγου με την Τουρκία, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος δηλώσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Ευρωπαίων. Μια άποψη που, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, βρίσκει σύμφωνο και τον ίδιο τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ήδη η Γερμανία, μέσω του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, προσφέρθηκε να δώσει άσυλο σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους στην Τουρκία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για μια «χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας».

    Παράλληλα, σήμερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για τα σχέδια σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής, το κλείσιμο εφημερίδων και τις συλλήψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και υπονομεύουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία», εξήγησε η ίδια.

    Η Άγκυρα απάντησε πως τα σχόλια της κ. Μογκερίνι ήταν «απαράδεκτα», προσθέτοντας πως η Ε.Ε δεν κατανοεί τις ευαισθησίες της Άγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σε γραπτή δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της στον τουρκικό λαό αναφορικά με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει έκθεση για την πορεία του αιτήματος ένταξης της Τουρκίας. Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης που έχει δει η WSJ, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ