• Κοινωνία

    Unicef: Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τα παιδιά

    • NewsRoom


    Το κώδωνα του άμεσου κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των παιδιών κρούει η Unicef σε μελέτη που πραγματοποίησε, με αφορμή τα 30 χρόνια από τη υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    Στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από την Unicef, την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989, αναλύεται η κατάσταση της ζωής των παιδιών σε διεθνές επίπεδο.

    Βασική θέση της έκθεσης αποτελεί το στοιχείο ότι, ενώ τα παιδιά σήμερα ζουν περισσότερο απ’ ότι πριν 30 χρόνια, καθώς είναι πιο υγιή, φτάνουν, πλέον, στο σημείο να απειλούνται άμεσα και σοβαρά από την κλιματική αλλαγή.

    Η επικεφαλής της Unicef, Χενριέτα Φορ διευκρίνισε, μάλιστα, ότι παράλληλα με τις γνωστές προκλήσεις, δηλαδή την υγεία, τη σίτιση και τη μόρφωση, τα παιδιά έρχονται ολοένα και συχνότερα αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ εξίσου έντονα είναι και τα φαινόμενα μόμπινγκ αλλά και η κακοποίηση μέσω διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, η επικεφαλής της Unicef απευθύνει έκκληση για «περισσότερη καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πολιτική βούληση και χρήματα», με στόχο να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών και των νέων.

    Στην έκθεση της Unicef αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η θνησιμότητα σε παιδιά κάτω των 5 ετών μειώθηκε κατά 60% από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης. Παράλληλα, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται και το ότι περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σήμερα στο δημοτικό και ότι τα δικαιώματα που διασφαλίζει η διεθνής σύμβαση στα παιδιά επέδρασε θετικά στη νομοθεσία πολλών κρατών.

    Πόσο καλά ενημερωμένοι είναι, όμως, οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, τα ίδια τα παιδιά, για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989;

    Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της 12χρονης Μπρέντα Μαρία από τη Βραζιλία, η οποία δηλώνει στην DW: «Γνωρίζω τους νόμους της Βραζιλίας για την προστασία παιδιών και εφήβων. Έμαθα ότι έχουμε δικαίωμα σε μια σωστή και καλή παιδεία και ότι κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάζει να δουλεύουμε όπως οι ενήλικες. Έχουμε επίσης το δικαίωμα να παίζουμε με άλλα παιδιά, χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, το φύλο ή το χρώμα του δέρματος. Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να είναι παιδί».

    Από την πλευρά του, ο 16χρονος Ταντέο από τη Βόννη τονίζει: «Τα σημαντικότερα δικαιώματα είναι εκείνα που διασφαλίζουν την μόρφωση και την ισότητα των δύο φύλων. Σημαντικό ζήτημα είναι ωστόσο και η κλιματική αλλαγή. Διαπιστώνω ότι συχνά οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν σωστά τις αποφάσεις τους για την προστασία του κλίματος. Στο παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ βλέπουμε ότι όλο και συχνότερα οι νέοι αρθρώνουν πλέον λόγο. Και αυτό το θεωρώ μια πολύ θετική εξέλιξη».



    ΣΧΟΛΙΑ