• Κοινωνία

    Σταθμός μέτρησης κλιματικής αλλαγής στο Περτούλι

    Η περιοχή όπου έχει τοποθετηθεί ο σταθμός , στην κορυφή της πίστας του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου


    Στο Πετρούλι των Τρικάλων, στην κορυφή της πίστας του χιονοδρομικού κέντρου για την ακρίβεια, δηλαδή σε ύψος περί τα 1.300 μέτρα έγινε η εγκατάσταση του σταθμού μέτρησης της κλιματικής αλλαγής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο στόχος είναι η μελέτη του σπουδαίου οικοσυστήματος του δάσους του Περτουλίου, η διαχείριση του οποίου υπάγεται στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.

    Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα _ δηλαδή σε δάσος αυτής της δομής και σε αυτό το υψόμετρο_ έτσι η χώρα αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο παρατήρησης της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα καταγράφει τις επιπτώσεις της στα δάση. Να σημειωθεί το δάσος Περτουλίου καταλαμβάνει έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων.

    Ο σταθμός αποτελείται από επιστημονικά όργανα με αισθητήρες πολύ μεγάλης ακρίβειας, μέσω των οποίων λαμβάνονται online μετρήσεις, μεταξύ άλλων και για τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, οι οποίες αξιολογούμενες θα οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο, που το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει την κλιματική αλλαγή.

    Ο σταθμός κλιματικής αλλαγής στο Περτούλι

    Οι βασικοί του αισθητήρες είναι έξι: μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα, εισερχόμενης και εξερχόμενης ακτινοβολίας, ανεμόμετρο τελευταίας τεχνολογίας τριών διαστάσεων, υγρασίας, καταγραφής φωτοσυνθετικά ενεργής ακτινοβολίας. Υπάρχουν όμως πάνω από 30 ακόμη βοηθητικοί αισθητήρες, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού.

    Πρόθεση της Διοίκησης του Ταμείου εξάλλου, πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Ιωάννης Γήτας είναι να ενταχθεί η χώρα μας, μέσω του σταθμού κλιματικής αλλαγής, στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ICOS (Integrated Carbon Observation System), το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο όργανο στο πεδίο της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής και των αερίων του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί παρόμοιοι σταθμοί έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Έτσι με τα δεδομένα που θα παρέχει προς το αρμόδιο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό ο σταθμός αυτός θα μπορέσει να αποτελέσει βοήθημα και οδηγό σε μελλοντική λήψη αποφάσεων ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Ο σταθμός χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

    Διαβάστε ακόμα:

    Σύνοδος Κορυφής G7: Αποφασίζουν για την κλιματική αλλαγή

    ΥΠΕΝ – ΕΟΑΝ: Νέο τηλεοπτικό σποτ ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον

    «Σχέδιο Μάρσαλ» για το κλίμα ζητά από την G7 ο Μπόρις Τζόνσον

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ