• Κοινωνία

    Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η κλιματική αλλαγή ενέπνευσαν τον κόσμο της μόδας

    • NewsRoom

    Γκρέτα Τούνμπεργκ


    Η προσωπικότητα και η δράση της νεαρής Σουηδής ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει αποτελέσει ισχυρή έμπνευση σε διάφορους φορείς, για τη μετάδοση του πολύ σημαντικού μηνύματος της επικινδυνότητας που φέρει, για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, η κλιματική αλλαγή.

    Η έφηβη ακτιβίστρια που μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να έχει ισχυρή απήχηση σε μια νέα γενιά ανθρώπων, με την επιδραστικότητά της να εξαπλώνεται ραγδαία και σε πολλούς τομείς.

    Μετά την τεράστια τοιχογραφία- πορτρέτο της Τούνμπεργκ που κατασκευάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο, με στόχο να αποτελεί μια υπενθύμιση της αναγκαιότητας για συλλογική συμμετοχή του κόσμου στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος της μόδας φαίνεται να χρησιμοποίησε την νεαρή ακτιβίστρια ως έμπνευση.

    H συλλογή της Rave Review εμπνευσμένη από την κλιματική αλλαγή

    Η Josephine Bergqvist και η Livia Schück, ιδρύτριες του σουηδικού brand, Rave Review χαρακτηρίζουν τον αγώνα της Γκρέτα Τούνμπεργκ για αλλαγή έμπνευση, για να διαδώσουν το μήνυμά της και να καλέσουν σε δράση για τον πλανήτη μας.

    H συλλογή της Rave Review εμπνευσμένη από την κλιματική αλλαγή

    Για τη συλλογή Άνοιξη 2020, το brand Rave Review ήθελε να δημιουργήσει και να προωθήσει έναν νέο τρόπο κατασκευής ρούχων. «Η μόδα δεν πρέπει να βλάπτει τον πλανήτη μας», αναφέρουν οι σχεδιάστριες στο σημείωμά τους για τη συλλογή. Τονίζουν, ακόμη, ότι αξιοποιούν τις έννοιες του ρομαντισμού του παρελθόντος, αλλά και της «σκληρής πραγματικότητας» της κλιματικής αλλαγής σήμερα.

    Σε αντίθεση με την τάση της υπερπαραγωγής και της μαζικής κατανάλωσης του συστήματος της μόδας, για τη συλλογή χρησιμοποιήθηκαν μόνο προϋπάρχοντα υλικά και αντισυμβατικά υφάσματα, όπως επαναχρησιμοποιούμενες vintage κουβέρτες, αποχρωματισμένα σεντόνια, λευκά τραπεζομάντιλα. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα από αποθέματα εκτός αγοράς και μεταχειρισμένα ντένιμ, για να δημιουργηθούν ελαφριά καλοκαιρινά φορέματα με λεπτομέρειες με κόμπους, μπλούζες από τζιν ύφασμα και καμπαρντίνες με σχέδια.

    H συλλογή της Rave Review εμπνευσμένη από την κλιματική αλλαγή

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το brand Rave Review ιδρύθηκε το 2017, ενώ έναν χρόνο αργότερα έλαβε βραβείο από το Σουηδικό Συμβούλιο Μόδας και τον επόμενο χρόνο, το 2019, έλαβε το Βραβείο Νεοεμφανιζόμενου Σχεδιαστή των H&M και Elle.

    «Ας ελπίσουμε ότι η βιωσιμότητα στη μόδα θα οδηγήσει σε δράσεις και δεν θα παραμείνει απλά μια τάση. Η βιομηχανία χρειάζεται μια επανάσταση», εκτιμούν οι Josephine Bergqvist και Livia Schück.

    H συλλογή της Rave Review εμπνευσμένη από την κλιματική αλλαγή



    ΣΧΟΛΙΑ