• Κοινωνία

    Ναόμι Ζέιπτ: Ποια είναι η 19χρονη «αντί-Γκρέτα Τούνμπεργκ»

    • NewsRoom

    Ναόμι Ζαίπτ, Γκρέτα Τούνμπεργκ, Πηγή: The Heartland Institute


    Στο πρόσωπο της 19χρονης, οι πολέμιοι της κλιματικής αλλαγής βρήκαν τον άνθρωπό τους

    Αν ο όρος «κλιματική αλλαγή» είχε πρόσωπο, τότε σίγουρα θα ήταν αυτό της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η 16χρονη ακτιβίστρια έχει καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για την δράση της υπέρ της αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής, έχοντας αναχθεί πλέον σε σύμβολο της σύγχρονης μάχης για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η έφηβη ακτιβίστρια, μάλιστα, δεν διστάζει να τα βάλει με τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, κατηγορώντας τους για αδράνεια των κρατών απέναντι στο ζήτημα που μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα, ενώ παράλληλα καλεί μικρούς και μεγάλους να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα Fridays For Future προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020, ενώ, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η κοπέλα, το χρηματικό έπαθλο που απέσπασε από τη νίκη της στο «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ» θα το διαθέσει για την ίδρυση μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

    Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει καταφέρει, μέσω του «πύρινου» λόγου και της έντονης παρουσίας και δράσης της, σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, να επηρεάσει πλήθος κόσμου, που την ακολουθούν και εφαρμόζουν όσα η ίδια προτείνει. Παράλληλα, όμως, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η έφηβη ακτιβίστρια έχει καταφέρει να δημιουργήσει και ένα κίνημα αντίθετο σε όσα η ίδια πρεσβεύει, μία μερίδα ανθρώπων που αρνούνται την κλιματική αλλαγή και μάχονται να σταματήσουν αυτό το κύμα ευαισθητοποίησης που έχει δημιουργηθεί.

    Το κίνημα των ανθρώπων που υποστηρίζουν τα αντίθετα από αυτά που πρεσβεύει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, μάλιστα, φαίνεται πως βρήκε τώρα το πρόσωπο, στο οποίο θα εκφραστεί όλη αυτή η αντίθεση.

    Ναόμι Ζάιπτ

    Πιο συγκεκριμένα, μία 19χρονη, η Ναόμι Ζάιπτ έχει αρχίσει να αποκτά τις τελευταίες ημέρες διεθνή φήμη, ως το πρόσωπο που πρωτοστατεί στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί δηλαδή μία σύγχρονη «αντί- Τούνμπεργκ». Η νεαρή κοπέλα με καταγωγή από την Γερμανία, που έχει γίνει ευρέως γνωστή ως «αντί-Γκρέτα» θα εμφανιστεί, μάλιστα, στο Συντηρητικό Συνέδριο Πολιτικής Δράσης, γνωστό ως CPAC.

    Στην εκδήλωση, το παρών θα δώσουν Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, άνθρωποι από την εκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και μέλη των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, στην ίδια εκδήλωση αναμένεται να παραστεί και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Η Ζάιπτ προς το παρόν έχει σημαντικά μικρότερη δυναμική. Αυτό αποτυπώνεται, άλλωστε και στους 5.000 followers που διαθέτει στο Twitter, σε αντίθεση με τους 4 εκατομμύρια χρήστες που ακολουθούν την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ωστόσο, δεδομένης της έγκρισης της CPAC, η δυναμική της 19χρονης Γερμανίδας αναμένεται να ενισχυθεί. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Daily Mail, η δράση της Ζάιπτ υποστηρίζεται από διάφορους δεξιούς και ακροδεξιούς οργανισμούς και φορείς, όπως για παράδειγμα το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

    Η πρώτη φορά που η Ζάιπτ απασχόλησε με τα λεγόμενά της ήταν περίπου πριν από έναν χρόνο, όταν δημοσίευε βίντεο στο Youtube, διατρανώνοντας τις απόψεις της περί κλιματικής αλλαγής. Το βίντεο αυτό, στο οποίο η Ζάιπτ απορρίπτει σθεναρά την αλλαγή του κλίματος, θέτει ξεκάθαρα την 19χρονη εναντίον της Τούνμπεργκ.

    «Έχω καλά νέα για εσάς. Ο κόσμος δεν τελειώνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», ακούγεται να λέει η Ζάιπτ. Η 19χρονη χαρακτήρισε την Γκρέτα Τούνμπεργκ υποστηρίκτρια του «κλιματικού συναγερμού». «Ήμουν και εγώ σε επαγρύπνηση για την αλλαγή του κλίματος γιατί, προφανώς, ως νεαρή κοπέλα μεγάλωσα μέσα σε μια υστερία για τις κλιματικές αλλαγές από τα ΜΜΕ, τα σχολικά βιβλία. Ήμουν ένα αθώο νεαρό κορίτσι και σκεφτόμουν ότι, αγκαλιάζοντας τα δέντρα θα μπορούσα να σώσω τον πλανήτη, κάτι που ειλικρινά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια», ανέφερε σε ένα άλλο βίντεο, σύμφωνα με την Daily Mail.

    Ναόμι Ζάιπτ

    «Κλιματική αλλαγή -αέρας κοπανιστός μήπως;», έγραψε ένας τίτλος, ενώ ένας άλλος σημείωνε: «Μήνυμα προς τα Media -Πώς τολμάτε;», με σαφή αναφορά στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και το ξέσπασμά της προς τους ηγέτες στα Ηνωμένη Έθνη.

    Η Ζάιπτ υποστηρίζει ότι το σημερινό σκεπτικό για την κλιματική αλλαγή είναι μια «προσβολή στην επιστήμη της πολυπλοκότητας της φύσης και της ελευθερίας του λόγου», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αμφισβητούμε την αφήγηση που υπάρχει. Η επαγρύπνηση για την αλλαγή του κλίματος στον πυρήνα της είναι μια απερίφραστα αντι-ανθρωπιστική ιδεολογία. Μας λένε να κοιτάξουμε τα επιτεύγματά μας με ενοχή, ντροπή, αηδία και να μην λάβουμε υπόψη ούτε τα πολλά και σημαντικά οφέλη που έχουμε από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων ως την κύρια πηγή ενέργειάς μας. Κοιτάξτε γύρω. Ζούμε σε μια τόσο εκπληκτική εποχή γρήγορης προόδου και καινοτομίας. Δεν μας επιτρέπεται να είμαστε υπερήφανοι γι ‘αυτό; Αντίθετα, οι συζητήσεις σταματούν και οι πραγματικοί επιστήμονες χάνουν τη δουλειά τους», ισχυρίζεται η αντί-Γκρέτα Τούνμπεργκ.

    Όπως αναφέρει ο Independent, η 19χρονη έχει εκφράσει επιφυλάξεις τόσο για ζητήματα φεμινισμού, αλλά και για το μεταναστευτικό. Έχει μιλήσει σε εκδηλώσεις του AfD και η μητέρα της, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει εκπροσωπήσει κατά το παρελθόν στελέχη του γερμανικού κόμματος. Η Ζάιπτ, πάντως, έχει αρνηθεί ότι είναι εγγεγραμμένη του κόμματος, αν και δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι στέλεχος της νεολαίας του AfD.



    ΣΧΟΛΙΑ