• Κοινωνία

    Η ζωγραφική στην υπηρεσία της κλιματικής αλλαγής: Διάσημοι πίνακες παραλλάσσονται για να αναδείξουν τις συνέπειες του φαινομένου

    • NewsRoom

    Η παραλλαγή του πίνακα από την WWF


    Τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας την υψηλή τέχνη, προσπάθησαν να αναδείξουν το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, σε συνεργασία με την WWF.

    Σε μια πρωτότυπη πρωτοβουλία με καθηλωτικές εικόνες προχώρησε το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, σε συνεργασία με την WWF, θέλοντας να αναδείξει τις σοβαρότατες συνέπειες που έχει στον πλανήτη, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων η κλιματική απορρύθμιση.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση και το ισπανικό μουσείο αποφάσισαν να συνεργαστούν, αξιοποιώντας διάσημους πίνακες ζωγραφικής υψηλής τέχνης και παραποιώντας το τι απεικονίζουν, με στόχο να μεταδώσουν ένα ισχυρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή.

    Λίγο μετά την συνάντηση πολιτικών ηγετών και διπλωματών από όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν συνάντηση στην ισπανική πρωτεύουσα, με σκοπό να συνομιλήσουν για το μείζον ζήτημα του περιβάλλοντος και να χαράξουν κοινή, διεθνή πολιτική στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, WWF και Πράδο αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να ευαισθητοποίησουν για τους κινδύνους που διατρέχει πλέον ο πλανήτης.

    Για να το πετύχουν, επέλεξαν τέσσερα διάσημα έργα τέχνης από την συλλογή του Μουσείου, στα οποία «παρενέβησαν», ώστε να τονίσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τα διάφορα έντονα φαινόμενα που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για τους πίνακες «Felipe IV a Caballo» του Ντιέγκο Βελάσκεθ, «El quitasol» του Φρανσίσκο Ντε Γκόγια, «El paso de la laguna Estigia» του Χοακίμ Πατινίρ και «Niños en la playa» (Boys on the Beach) του Χοακίν Σορόλα.

    Ο πίνακας «Felipe IV a Caballo» (Philip IV on Horseback) του Diego Velázquez
    Η παραλλαγή του πίνακα από την WWF

    Ο πίνακας «Felipe IV a Caballo» (Philip IV on Horseback) του Ντιέγκο Βελάσκεθ χρησιμοποιήθηκε για να υπερτονιστεί το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης στην στάθμη της θάλασσας.

    Ο πίνακας «El quitasol» (The Parasol) του Francisco de Goya
    Η παραλλαγή του πίνακα από την WWF

    Ο πίνακας «El quitasol» (The Parasol) του Φρανσίσκο Ντε Γκόγια «παραποιήθηκε» για να αντικατοπτρίσει το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω του κλίματος.

    Το έργο «El paso de la laguna Estigia» (Landscape with Charon Crossing the Styx) του Χοακίμ Πατινίρ
    Η παραλλαγή του πίνακα από την WWF

    Το έργο «El paso de la laguna Estigia» (Landscape with Charon Crossing the Styx) του Χοακίμ Πατινίρ χρησιμοποιήθηκε ως απεικόνιση της επίδρασης που έχει η έντονη ξηρασία σε ποτάμια και καλλιέργειες.

    Το έργο «Niños en la playa» (Boys on the Beach) του Χοακίν Σορόλα
    Η παραλλαγή του πίνακα από την WWF

    Τέλος, το έργο «Niños en la playa» (Boys on the Beach) του Χοακίν Σορόλα, μετά την «παρέμβαση» της WWF, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την εξαφάνιση των ειδών.



    ΣΧΟΛΙΑ