• Top Stories

    Η κλιματική αλλαγή «ταλαιπωρεί» την Βενετία: Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, στέρεψαν τα κανάλια (pics&video)

    • NewsRoom

    Στέρεψαν τα κανάλια στην Βενετία


    Θύμα ακραίων φαινομένων η Βενετία: Μετά την μεγάλη πλημμύρα, τα κανάλια στέρεψαν

    Απίστευτες εναλλαγές στις συνθήκες που επικρατούν και επηρεάζουν την πόλη βιώνει τους τελευταίους μήνες η Βενετία, με τις πολύ υγρές περιόδους να διαδέχονται οι απόλυτα ξηρές, όπως όλα δείχνουν, περίοδοι. Αυτή τη φορά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η όμορφη ιταλική πόλη δεν είναι η υπερχείλιση των καναλιών της, από τις μεγάλες ποσότητες βροχής, αλλά, αντίθετα, η εξαφάνιση των υδάτων των καναλιών.

    Σχεδόν δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ, τα κανάλια της Βενετίας έχουν σχεδόν στερέψει, αφού τα νερά τραβήχτηκαν, λόγω μιας ασυνήθιστης άμπωτης.

    Υπενθυμίζεται ότι, μόλις δύο μήνες πριν, η πόλη που δέχεται εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, ήρθε αντιμέτωπη με την χειρότερη πλημμυρίδα της τελευταίας πεντηκονταετίας, με τη στάθμη του νερού να φτάνει το 1,87 μ., με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη και να απειληθούν σοβαρά ύψιστης σημασίας έργα, όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αλλά και η ομώνυμη πλατεία.

    Στέρεψαν τα κανάλια στην Βενετία

    45 εκατ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας το νερό στα κανάλια

    Το νέο θέαμα της «διψασμένης» πόλης, με τα κανάλια να έχουν στερέψει και να έχουν μετατραπεί σε έναν βούρκο λάσπης, σόκαρε εξίσου κατοίκους και επισκέπτες. Οι γόνδολες παραμένουν σταθμευμένες, αφού δεν μπορούν να πλεύσουν, καθώς η στάθμη του νερού έχει φτάσει ξαφνικά τα 45 εκ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εικόνες της πόλης που κάνουν το γύρο του κόσμου.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που σπάνια συμβαίνει στην Βενετία, είναι ωστόσο γνώριμο στους κατοίκους της. Κατά τη διάρκεια του φυσικού αυτού φαινομένου, η στάθμη των υδάτων ανεβοκατεβαίνει λόγω της παλίρροιας και της άμπωτης.

    Η διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στις εικόνες της πλημμυρισμένης πόλης του Νοεμβρίου, οπότε τα δύο τρίτα της πόλης βρέθηκαν κάτω από το νερό και σε εκείνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες έχει συγκλονίσει τον κόσμο, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τις ακραίες εκφάνσεις του καιρού στην Βενετία.

    Στέρεψαν τα κανάλια στην Βενετία

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι Μπρουνάρο, οι δραματικές πλημμύρες του φθινοπώρου, που «βύθισαν» την Βενετία, αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή και προκάλεσαν ζημιές «εκατοντάδων εκατομμυρίων» ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο της Βενετίας, Φραντσέσκο Μοράλια, η βασιλική του Αγίου Μάρκου, που πλημμύρισε για έκτη φορά στους 12 αιώνες της ιστορίας της, «υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, ειδικά στο κάτω τμήμα του ναού, τα μωσαϊκά και την πλακόστρωση».



    ΣΧΟΛΙΑ