• Πολιτισμός

    Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για την πτώση της αρχαιότερης αυτοκρατορίας του κόσμου

    Ανάγλυφη πλάκα με πολεμιστές της Ακκαδικής αυτοκρατορίας


    Ανεμοθύελλες και παρατεταμένοι χειμώνες, ξηρασία και λειψυδρία, ακραία καιρικά φαινόμενα δηλαδή, όπως αυτά που ορίζουν σήμερα την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό να ήταν υπεύθυνα για την κατάρρευση της πρώτης μεγάλης αυτοκρατορίας του κόσμου, της Ακκαδικής, που κυριαρχούσε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας στην 3η χιλιετία π.Χ.

    Συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν Ιάπωνες παλαιοκλιματολόγοι του Πανεπιστημίου του Hokkaido μελετώντας απολιθωμένα κοράλλια από τις ακτές του βορειοανατολικού Ομάν, ηλικίας 4.200 ετών. Τότε ακριβώς, που χρονολογείται η πτώση της Ακκαδικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Τακκαάκι Γουατανάμπε «Αυτά τα απολιθωμένα δείγματα είναι παράθυρα στο χρόνο, που δείχνουν, ότι οι διακυμάνσεις του κλίματος συνέβαλαν σημαντικά στην πτώση της».

    Επιγραφή με την σφηνοειδή γραφή των Ακαδδαίων (περί το 2200 π.Χ.)

    Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της χρονολόγησης του άνθρακα και της γεωχημικής ανάλυσης, προκειμένου να αναδημιουργήσουν τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, εστιάζοντας συγκεκριμένα στη θερμοκρασία και στη στάθμη του νερού. Τα αποτελέσματα λοιπόν αλλάζουν τα δεδομένα.

    Γιατί ως σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ως πιθανότερη αιτία διάλυσης της αυτοκρατορίας των Ακκαδαίων την κατάκτηση της Μεσοποταμίας από άλλους
    γειτονικούς πληθυσμούς. Τώρα όμως τα στοιχεία δείχνουν, ότι οι μεγάλες καιρικές μεταβολές είχαν επηρεάσει δραματικά τις αγροτικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα.

    Συγκεκριμένα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, μόνον οι συχνές και έντονες αμμοθύελλες θα μπορούσαν να εξηγήσουν την δραματική μείωση των καλλιεργειών
    και των αρδευόμενων εκτάσεων της αυτοκρατορίας, που υπέστησαν αλατοποίηση και έγιναν ακατάλληλες για γεωργική χρήση, οδηγώντας έτσι σε μακράς διάρκειας λιμό, ο οποίος προκάλεσε εν τέλει η διάλυση του κράτους.

    Ο Σαργών. ιδρυτής της Ακκαδικής αυτοκρατορίας

     

    Ποια ήταν όμως η Ακκαδική αυτοκρατορία;

    Ιδρυμένη από τον Σαργώνα (2.371 -2.330 π. Χ.) που υποτάσσοντας τους γειτόνους του και επιβάλλοντας την ακκαδική γλώσσα, είχε επεκτείνει την κυριαρχία του σε όλη την Κάτω Μεσοποταμία, απέκτησε ακόμη περισσότερα εδάφη και μεγαλύτερη δύναμη επί του εγγονού του Ναράμ-Σιν. Τόσο, ώστε να αποκαλείται ο ίδιος «Βασιλιάς των τεσσάρων περιοχών του κόσμου», αφού πλέον η αυτοκρατορία του εκτεινόταν από τη Μεσόγειο και την Παλαιστίνη ως τον Περσικό Κόλπο και το σημερινό Ιράν!

    Όσο για τα πλούτη της, τεράστια. Ασήμι από την Ανατολία, χαλκός από το Ομάν, λάπις λάζουλι από το Αφγανιστάν, κέδροι από το Λίβανο. Όπως αποδεικνύεται όμως η φύση ήταν ισχυρότερη όλων. Η πρωτεύουσα του κράτους μάλιστα η Ακκάδ, που τοποθετείται κάπου στο σημερινό Ιράκ, δεν έχει ακόμη εντοπισθεί.

     

    Εξέταση απολιθωμένων κοραλλιών 4.200 ετών

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ