• Think Tanks

    Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται και εσείς φουντώνετε τις φλόγες»


    Πριν από ένα χρόνο ήρθα στο Νταβός και σας είπα ότι το σπίτι μας καίγεται. Είπα ότι ήθελα να πανικοβληθείτε. Με προειδοποίησαν ότι το να λες στους ανθρώπους να πανικοβληθούν για την κλιματική κρίση είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα. Αλλά μην ανησυχείτε. Είναι εντάξει. Πιστέψτε με, το έχω κάνει αυτό ξανά και σας διαβεβαιώνω ότι δεν οδηγεί πουθενά.

    Και όταν τα παιδιά σας λένε να πανικοβληθείτε, δεν σας λέμε να συνεχίσετε όπως πριν.

    Δε σας λέμε να βασίζεστε σε τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη σήμερα σε κλίμακα και που η επιστήμη λέει ότι ίσως ποτέ δεν θα υπάρξουν. Δε σας λέμε να συνεχίσετε να μιλάτε για την επίτευξη «καθαρά μηδενικών εκπομπών» ή «ουδετερότητας άνθρακα», εξαπατώντας και παίζοντας με τους αριθμούς.

    Δε σας λέμε να «αντισταθμίσετε τις εκπομπές σας» απλώς πληρώνοντας κάποιον άλλο για να φυτέψει δέντρα σε μέρη όπως η Αφρική, ενώ συγχρόνως δάση όπως του Αμαζονίου σφαγιάζονται με απίστευτα υψηλότερο ρυθμό.

    Η δενδροφύτευση είναι καλή, βέβαια, αλλά δεν είναι αρκετά κοντά σε αυτό που πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πραγματικό μετριασμό ή την αναζωογόνηση της φύσης.

    Ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε μια «οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Δεν χρειάζεται να «μειώσουμε τις εκπομπές». Οι εκπομπές μας πρέπει να σταματήσουν, αν θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να παραμείνουμε κάτω από το στόχο των 1,5 βαθμών. Και μέχρι να έχουμε τις τεχνολογίες που σε κλίμακα μπορούν να φέρουν τις εκπομπές μας σε αρνητικά επίπεδα, τότε πρέπει να ξεχάσουμε το καθαρό μηδέν – χρειαζόμαστε πραγματικό μηδέν.

    Γιατί οι μακρινοί στόχοι καθαρά μηδενικών εκπομπών δεν θα σημαίνουν απολύτως τίποτα εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε τις επιτρεπτές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα – οι οποίες ισχύουν για σήμερα, όχι για μακρινές ημερομηνίες στο μέλλον. Εάν οι υψηλές εκπομπές συνεχίσουν όπως και τώρα για μερικά χρόνια, οι υπόλοιπες επιτρεπτές ποσότητες θα εξαντληθούν σύντομα.

    Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη συμφωνία του Παρισιού φαίνεται να εξοργίζει και να ανησυχεί τον καθένα, και πρέπει.

    Αλλά το γεγονός ότι πρόκειται να αποτύχουμε τις δεσμεύσεις τις οποίες υπογράψατε στη Συμφωνία του Παρισιού δεν φαίνεται να ενοχλεί ούτε ελάχιστα τους έχοντες εξουσία.

    Οποιοδήποτε σχέδιο ή πολιτική σας, που δεν περιλαμβάνει ριζικές περικοπές εκπομπών από την πηγή αρχής γενομένης από σήμερα, είναι εντελώς ανεπαρκής για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Παρισιού των 1,5 βαθμών ή αρκετά κάτω των 2 βαθμών.

    Και πάλι – δεν έχει να κάνει δεξιά ή αριστερά. Δε μας ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική του κόμματός σας.

    Από τη σκοπιά της βιωσιμότητας, η δεξιά, η αριστερά, καθώς και το κέντρο, έχουν αποτύχει. Καμία πολιτική ιδεολογία ή οικονομική δομή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και να δημιουργήσει έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο. Επειδή αυτός ο κόσμος, σε περίπτωση που δεν το έχετε παρατηρήσει, αυτήν τη στιγμή καίγεται.

    Λέτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν. Λέτε: «Απλά αφήστε το σε μας. Θα το διορθώσουμε, υποσχόμαστε ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε. Μην είστε τόσο απαισιόδοξοι».

    Και μετά τίποτα. Σιωπή. Ή κάτι χειρότερο από τη σιωπή. Κενές λέξεις και υποσχέσεις που δίνουν την εντύπωση ότι λαμβάνονται επαρκή μέτρα.

    Όλες οι λύσεις προφανώς δεν είναι διαθέσιμες στις σημερινές κοινωνίες. Ούτε έχουμε το χρόνο να περιμένουμε να διατεθούν νέες τεχνολογικές λύσεις για να ξεκινήσουμε δραστικά τη μείωση των εκπομπών μας.

    Έτσι, φυσικά, η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη. Θα είναι δύσκολο. Και αν δεν αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε τώρα μαζί, με όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, δεν θα μπορέσουμε να το λύσουμε εγκαίρως.

    Τις ημέρες πριν την 50ή επέτειο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, συμμετείχα σε μια ομάδα ακτιβιστών του κλίματος που απαιτούν από εσάς, τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, να αρχίσετε να αναλαμβάνετε τις απαιτούμενες ενέργειες.

    Απαιτούμε από τους συμμετέχοντες στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από όλες τις εταιρείες, τις τράπεζες, τα ιδρύματα και τις κυβερνήσεις:

    Σταματήστε αμέσως όλες τις επενδύσεις στην εξερεύνηση και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

    Τερματίστε αμέσως όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.

    Και αποεπενδύστε αμέσως και εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα.

    Δεν θέλουμε αυτά τα πράγματα να γίνουν μέχρι το 2050, το 2030 ή ακόμα και το 2021, θέλουμε αυτό να γίνει τώρα.

    Μπορεί να φαίνεται σαν να ζητάμε πολλά. Και φυσικά θα πείτε ότι είμαστε αφελείς. Αλλά αυτή είναι απλώς η ελάχιστη δυνατή προσπάθεια που απαιτείται για να ξεκινήσει η ταχεία βιώσιμη μετάβαση.

    Οπότε είτε θα κάνετε αυτό, είτε θα πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας γιατί εγκαταλείπετε τον στόχο του 1,5 βαθμού.

    Τα παρατάτε χωρίς καν να προσπαθήσετε.

    Λοιπόν, είμαι εδώ για να σας πω ότι, σε αντίθεση με σας, η γενιά μου δεν θα τα παρατήσει χωρίς μάχη.

    Τα γεγονότα είναι σαφή, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ άβολα για σας ώστε να τα αντιμετωπίσετε.

    Απλά το αφήνετε ακριβώς επειδή νομίζετε ότι είναι πάρα πολύ καταθλιπτικό και οι άνθρωποι θα τα παρατήσουν. Αλλά οι άνθρωποι δεν θα τα παρατήσουν. Εσείς είστε αυτοί που παραιτούνται.

    Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με ανθρακωρύχους στην Πολωνία, που έχασαν τη δουλειά τους επειδή το ορυχείο τους ήταν κλειστό Και ακόμα και αυτοί δεν τα είχαν παρατήσει. Αντιθέτως, φαίνονται να κατανοούν το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε περισσότερο από ό, τι εσείς.

    Αναρωτιέμαι, ποιος θα πείτε στα παιδιά σας ότι ήταν ο λόγος που αποτύχατε και τα αφήσατε να αντιμετωπίσουν το χάος του κλίματος που τους κληροδοτήσατε εν γνώσει σας; Ο στόχος του 1,5 βαθμού; Το ότι φαινόταν τόσο άσχημο για την οικονομία που αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από την ιδέα της εξασφάλισης μελλοντικών συνθηκών διαβίωσης χωρίς καν να προσπαθήσουμε;

    Το σπίτι μας φλέγεται ακόμα. Η αδράνειά σας τροφοδοτεί τις φλόγες ώρα με την ώρα. Σας λέμε ακόμα να πανικοβληθείτε και να ενεργήσετε σαν να αγαπάτε τα παιδιά σας πάνω από όλα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η ακτιβίστρια Greta Thunberg



    ΣΧΟΛΙΑ