• Κοινωνία

    Ένα σπίτι βυθισμένο στον Τάμεση: Ένα ισχυρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή (video)

    • NewsRoom

    Το «Σπίτι που βυθίζεται» στον Τάμεση προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής


    Έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκαν οι Βρετανοί για να αποστείλουν το δικό τους μήνυμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το φαινόμενο που απειλεί τον πλανήτη μας.

    Πιο συγκεκριμένα, κάτοικοι και επισκέπτες του Λονδίνου έγιναν μάρτυρες της θέασης ενός μισοβυθισμένου σπιτιού από τούβλα, στον Τάμεση, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Πρόκειται για μια κατασκευή που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Extinction Rebellion, με στόχο να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με την ίδια την οργάνωση, η εν λόγω κίνηση ισοδυναμεί με μία ακόμη προσπάθεια να αναδειχθεί η σοβαρότητα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, εκπέμποντας SOS προς όλες τις κατευθύνσεις και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο μέλλον.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της οργάνωσης, «Όπως φάνηκε με σαφήνεια στις πρόσφατες πλημμύρες στο Derbyshire και στο Yorkshire, τα σπίτια μας, οι επιχειρήσεις μας και οι οικογένειές μας είναι βρίσκονται σε κίνδυνο. Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τις ζωές των ανθρώπων να καταστέφονται σε όλον τον κόσμο και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις προηγούμενες ημέρες, εκδόθηκαν, σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας, σχεδόν 50 προειδοποιήσεις για πλημμύρες, μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις. Ενδεικτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι τα 400 σπίτια που πλημμύρισαν στο Ντόνκαστερ, αλλά και η τραγική απώλεια μια γυναίκας, που έχασε τη ζωή της στο Ντέρμπισαϊρ.

    Υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό του σπιτιού από τούβλα, που έπλεε στον Τάμεση είναι οι Katey Burak και Rob Higgs. Το χαρακτηριστικό «Σπίτι που Βυθίζεται», όπως ονόμασαν την δημιουργία τους, αποσκοπούσε στο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σοβαρότητα της επικείμενης καταστροφής που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι, με το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνδεθούν οπτικά», αναφέρει, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η οργάνωση.

    Άξια αναφοράς είναι μερικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Extinction Rebellion, σύμφωνα με τα οποία η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει από 1 ως 5 μέτρα ως το 2100, κατηγορώντας, παράλληλα, τη Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή ότι υποτιμά τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής, όταν διατείνεται πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας για το αντίστοιχο διάστημα δε θα ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

    Στην Γροιλανδία, αναφέρεται, 140.000 τόνοι πάγου λιώνουν ανά δευτερόλεπτο, μέγεθος που αντιστοιχεί 200 φορές στον ποταμό Τάμεση.

    Η οργάνωση εξαπολύει τα βέλη της και κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας «Ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί τις μεγάλες πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο εθνική έκτακτη ανάγκη. Πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν καταστάσεις που τους άλλαξαν τη ζωή αυτή την εβδομάδα και θα υπάρξουν και άλλου στις παράκτιες περιοχές που θα επηρεαστούν τον ερχόμενο χειμώνα».

    «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους και τα μέσα βιοπορισμού τους», καταλήγει η οργάνωση, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει διεκδικεί την εφαρμογή άμεσων μέτρων.



    ΣΧΟΛΙΑ