• Κοινωνία

    Αυστραλία: Έκταση ίση με έξι φορές την Κρήτη έγινε στάχτη- Ανησυχία για επέκταση

    • NewsRoom


    Έκταση 48 εκατ. στρεμμάτων, (ή 12 εκ. acres ή 4,8 εκατ. εκτάρια) έχει ήδη καταστραφεί από τις φονικές φωτιές στην Αυστραλία δηλαδή διπλάσια έκταση από τις φωτιές στη Σιβηρία και μεγαλύτερη έκταση από το σύνολο των εκτάσεων που καταστράφηκαν στις  πυρκαγιές του 2019 σε Καλιφόρνια, Αμαζόνιο και Σιβηρία!

    Τα 48 εκατ. στρέμματα είναι έκταση ίση με 6 φορές την Κρήτη ή πάνω από δύο φορές την Πελοπόννησο.

    Οι φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία συνεχίζονται για παραπάνω από δύο μήνες,  με χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις οικίες τους και να τρέχουν ψάχνοντας καταφύγιο στις ακτές, ενώ από την έναρξη των πυρκαγιών έξι περιοχές στη Βικτώρια έχουν κηρυχθεί κατεστραμμένες.

    Γιατί φέτος οι φωτιές πήραν αυτές τις διαστάσεις

    Οι φωτιές στην Αυστραλία είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο και γι αυτό και αναφέρεται αυτή η περίοδος του χρόνου ως περίοδος των πυρκαγιών,

    Φέτος όμως τα πράγματα είναι χειρότερα και η αιτία είναι ο καιρός, συγκεκριμένα ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως Dipole του Ινδικού Ωκεανού, όπως περιγράφεται ο ζεστός, ξηρός καιρός.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην Αυστραλία σημειώθηκε δύο φορές ρεκόρ θερμοκρασίας: τη μία το θερμόμετρο έφτασε τους 40,9C  στις 17 Δεκεμβρίου, και την επομένη στους 41,9C.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες, μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας κάνουν τις πυρκαγιές να ξεκινούν αυτόματα.

    Ανησυχία για τις επόμενες μέρες

    Μεγάλη ανησυχία κυριαρχεί για αύριο αφού αν επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το Σάββατο, οι φλόγες θα ενταθούν και η καταστροφή θα εξαπλωθεί σε ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα.

    Οι φωτιές  καίνε κατά μήκος  της ανατολικής και νότιας ακτής, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σε περιοχές γύρω από το Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα. Από τον Σεπτέμβριο οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 19 άτομα και δεκάδες αγνοούνται.

    Το πολεμικό ναυτικό συμμετέχει στις επιχειρήσεις και η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά πως το πύρινο μέτωπο θα φτάσει μέχρι αύριο Σάββατο στο Μπάτλοου.

    Η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς 127 διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιά μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία – 67 από αυτά εντελώς ανεξέλεγκτα.Περίπου 2.100 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και στη Βικτώρια οι αγνοούμενοι αυξήθηκαν σε μία ημέρα από 17 στους 28.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ