• ΥΓΕΙΑ

    Θάνατοι από COVID-19: Γιατί αργεί τόσο η αποκλιμάκωση, πότε θα υποχωρήσουν

    Γιατρός σε Κλινική ΜΕΘ νοσοκομείου που ελέγχει τον ορό ασθενή

    ΜΕΘ νοσοκομείου


    Μπορεί η επιδημία της COVID-19 να έχει μπει σε πιο διαχειρίσιμη φάση, αλλά κανείς από τους ειδικούς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε, επιτέλους, θα αρχίσουν να μειώνονται οι θάνατοι από τις επιπλοκές της νόσου με πιο ταχύ ρυθμό. Το φαινόμενο θυμίζει το μαρτύριο της… σταγόνας – οι θάνατοι αποτελούν μακράν τον πιο σκληρό και τον πιο επίμονο δείκτη της επιδημίας.

    Στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης παραδέχτηκε ότι δεν είναι σαφές πότε οι θάνατοι θα μειωθούν περαιτέρω. Είπε, δε, ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους από COVID-19 στην Ευρώπη, παρόλο που τα στοιχεία τόσον καιρό λένε άλλα…

    Όπως φαίνεται, οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 40% το τελευταίο δίμηνο, όταν τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει κατά 80% από την αρχή του χρόνου.

    Οι θάνατοι το πιο μεγάλο στοίχημα

    Σε σχέση με τον μέσο όρο θανάτων κατά έτος στην Ελλάδα, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 συνέβαλε με επιπλέον 127 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το 2021. Αυτό έδειξε και καινούρια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, μετά από επεξεργασία δεδομένων μέχρι το τέλος του 2021.

    Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σε αυτή τη φάση, δείχνει ότι ακόμη κι αν τα κρούσματα είναι κατά πολύ λιγότερα, θα συνεχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι μετά από βαριά νόσηση.

    Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί προς το τέλος Μαΐου.

    Οι μέρες μετά το Πάσχα θα δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Παρά τα όσα λένε τα επίσημα χείλη, στους πολίτες έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η COVID-19 τελείωσε – τουλάχιστον για τώρα – και ότι διάγουμε περίοδο ελευθερίας, μιας και τα μέτρα αναστέλλονται.

    Όσο για τους λόγους, για τους οποίους η χώρα μας εξακολουθεί να χάνει κατά μέσο όρο 50-60 ανθρώπους σε καθημερινή βάση, οι βασικές παράμετροι είναι δύο.

    Ένα 30% των πολιτών δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και την ίδια ώρα οι ανεμβολίαστοι δεν προστατεύονται λόγω της αναστολής των μέτρων.

    Διαβάστε επίσης:

    Πού γίνονται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη δωρεάν rapid test

    Παπαευαγγέλου: Πώς συνδέεται το lockdown με την ηπατίτιδα στα παιδιά

    Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό – Πως θα γίνεται ο έλεγχος στα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ