• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό – Πως θα γίνεται ο έλεγχος στα σχολεία

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (Κ), η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης (Δ) μιλάνε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας, στο Υπουργείο Υγείας

    Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (Κ), η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης (Δ) μιλάνε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας, στο Υπουργείο Υγείας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    «Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

    Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά.

    «Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

    Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

    Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

    Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα σχολεία

    Ο έλεγχος για τον κορονοϊό στα σχολεία και το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας ήταν δύο από τα βασικά ζητήματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, έχουμε περάσει σε άλλη φάση της πανδημίας. «Έχουμε διαφορετικό στέλεχος τώρα απ’ αυτό που είχε εμφανιστεί, έχουμε εμβόλιο, έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει νοσήσει λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

    Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Καταργούνται τα self test στα σχολεία. Αν έχουμε ένα παιδί που έχει διαγνωσθεί με κορονοϊό θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα και τα self test θα χορηγούνται δωρεάν.

    Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα θα πρέπει οι γονείς να το κρατούν στο σπίτι.

    Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που πέφτει ο πυρετός.

    Οξεία περιστατικά ηπατίτιδας

    Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long COVID ενώ πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως η απομόνωση και ο αποκλεισμός λόγω πανδημίας του παιδικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια να οδηγούν σε ξεσπάσματα άλλων ιών. Τα παιδιά βρίσκονταν σε αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό μπορεί να έχει τώρα επιπτώσεις».

    Θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με 1,5 δισ. ευρώ

    «Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και θα συνεχίζεται η ενίσχυσή του, η πανδημία μας δίδαξε ότι πρέπει να είναι ισχυρό και θα φροντίσουμε με το 1,5 δισ. να το ενισχύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

    «Είμαστε πλέον στην φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό, αρκετά μέτρα πλέον δε θα είναι υποχρεωτικά. Δεν πιστεύουμε στο zero-covid όπως η Κίνα, αλλά αναλόγως της πορείας της πανδημίας θα προσαρμοζόμαστε. Λόγω των μελών του ΕΣΥ, δεν δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν για διασωλήνωση σε πάρκινγκ, αλλά με τη μεγάλη προσπάθεια τους το ΕΣΥ έμεινε όρθιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

    «Ακόμα και για τους σκληρούς δείκτες, όπως οι θάνατοι από κορονοϊό, η Ελλάδα είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χαμηλότερη από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν εφησυχάζουμε» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

    Ζαούτης: Αποκλιμάκωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες

    Σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσον αφορά την πανδημία Covid στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

    Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα, όπως είπε, συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων.

    Λόγω όλων αυτών, πρόσθεσε, καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, απουσία της νέας παραλλαγής, και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.

    Κρούσματα σε παιδιά

    Όσον αφορά την κατάσταση στα σχολεία, καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στα παιδιά και εφήβους ηλικιών 4-11 και 12-18 όταν ακόμα διενεργούνταν δύο self-tests την εβδομάδα.

    Η αποκλιμάκωση στα παιδιά παρατηρήθηκε προγενέστερα από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ζαούτης σημειώνοντας πως τα self-tests μειώθηκαν σταδιακά σε ένα την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με συστηματικό ρυθμό.

    Υπερβάλλουσα θνησιμότητα

    Μιλώντας για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τόνισε ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στον συνολικό αριθμό θανάτων.

    Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (Excess Mortality, EM) ορίζεται- όπως εξήγησε- η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μία χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία) και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    O αριθμός των θανάτων από COVID-19 δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών διότι, όπως είπε, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος και ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα πληθυσμού) σε κάθε χρονική περίοδο. Επίσης, γιατί οι προγνωστικοί παράγοντες για COVID-19 θανάτους, όπως η ηλικία, οι συννοσηρότητες, η εμβολιαστική κάλυψη και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας διαφέρουν σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή.

    Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για την Ελλάδα στην περίοδο 2020-2021 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αντίστοιχος δείκτης για όλη τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

    Ενδεικτικά, ο ίδιος δείκτης ήταν για την Ιταλία 227,4, την Ισπανία 186,7, την Πορτογαλία 202,2, τη Γαλλία 124,2, τη Γερμανία 120,5 και το Ηνωμένο Βασίλειο 126,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

    Εκτιμήθηκε ο λόγος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων από COVID-19, όπως επεσήμανε ο κ. Ζαούτης, και αυτός ο δείκτης αποτυπώνει έμμεσα αν οι θάνατοι από COVID-19 υποδηλώνονται (όσο υψηλότερος δείκτης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα υποδήλωσης).

    Για την Ελλάδα ο λόγος ήταν 1,22, για τη Δυτική Ευρώπη ήταν 1,48 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 2,0.

    Υπάρχει τεκμηρίωση για υποκαταγραφή θανάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα ή η Ελλάδα δηλώνει αυξημένα ποσοστά COVID-19 θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες, κατέληξε ο κ. Ζαούτης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον ίδιο δείκτη σε άλλες χώρες: Στην Ιταλία 1,89, στην Ισπανία 1,64, στην Πορτογαλία 2,13, στη Γαλλία 1,28, στη Γερμανία 1,82 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 0,97.

    Δείτε ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:

    Στην ενημέρωση συμμετείχαν και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο οδικός χάρτης προς την κανονικότητα – Τι θα ανακοινωθεί σήμερα στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας

    Ηλίας Μόσιαλος: Τι μπορεί να προκαλεί την ηπατίτιδα στα παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ