• HealthStories.gr

    Τι συμβαίνει κατά τη σεξουαλική θεραπεία;

    • NewsRoom
    σεξουαλική θεραπεία


    Η σεξουαλική θεραπεία είναι μια μορφή συμβουλευτικής, που προορίζεται να βοηθήσει άτομα και ζευγάρια να επιλύσουν σεξουαλικές δυσκολίες, όπως άγχος απόδοσης ή προβλήματα σχέσης.

    Η σεξουαλική θεραπεία και ο σεξοθεραπευτής

    Μερικοί επιλέγουν να παρακολουθούν τις συνεδρίες μόνοι τους, άλλοι μαζί με τον σύντροφό τους. Η συχνότητα και η διάρκεια της συνεδρίας συνήθως εξαρτώνται από το ζευγάρι και τον τύπο του προβλήματος που αντιμετωπίζεται.

    Είναι φυσιολογικό για τους θεραπευόμενους να αισθάνονται άγχος όταν βλέπουν έναν σεξοθεραπευτή, ειδικά την πρώτη φορά. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν για το σεξ, επομένως η συζήτηση με έναν άγνωστο μπορεί να είναι πολύ άβολη για κάποιους.

    Ωστόσο οι περισσότεροι σεξοθεραπευτές το αναγνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να κάνουν τους πελάτες τους να αισθάνονται άνετα.

    Τι συμβαίνει κατά τη σεξουαλική θεραπεία;Συχνά, ξεκινούν με ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και το σεξουαλικό υπόβαθρο του ατόμου, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τις πεποιθήσεις για το σεξ και τις συγκεκριμένες σεξουαλικές ανησυχίες του.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι συνεδρίες σεξουαλικής θεραπείας δεν περιλαμβάνουν καμία σωματική επαφή ή δραστηριότητα μεταξύ των θεραπευόμενων και των θεραπευτών. Τα ζευγάρια, που αισθάνονται άβολα με οποιαδήποτε πτυχή της θεραπείας, θα πρέπει να μιλήσουν ή να σταματήσουν να επισκέπτονται τον συγκεκριμένο θεραπευτή.

    Οι σεξοθεραπευτές συνήθως αναθέτουν «εργασίες για το σπίτι»—πρακτικές δραστηριότητες που αναμένεται να ολοκληρώσει το ζευγάρι στο σπίτι, όπως αναφέρει η Διεθνής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής.

    Τέτοιες εργασίες για το σπίτι μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Πειραματισμός. Τα ζευγάρια που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε σεξουαλική αποτυχία μπορεί να δοκιμάσουν διαφορετικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδι ρόλων ή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, για να αυξήσουν την επιθυμία τους. Άλλα ζευγάρια μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη σεξουαλική ρουτίνα ή τις θέσεις τους, ειδικά εάν ο ένας σύντροφος έχει μια κατάσταση υγείας που απαιτεί τέτοιες αλλαγές.

    • Αισθηματική εστίαση. Αυτή η τεχνική για ζευγάρια έχει σχεδιαστεί για να οικοδομεί εμπιστοσύνη και οικειότητα, ενώ μειώνει το άγχος. Τα ζευγάρια προχωρούν σε τρία στάδια, ξεκινώντας από το μη σεξουαλικό άγγιγμα, προχωρώντας στο άγγιγμα των γεννητικών οργάνων και, συνήθως, τελειώνοντας με τη διείσδυση.

    • Εκπαίδευση. Μερικές φορές, οι πελάτες δεν λαμβάνουν επαρκή σεξουαλική εκπαίδευση όσο μεγαλώνουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην γνωρίζουν την ανατομία και το πώς λειτουργεί το σώμα κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι θεραπευτές μπορεί να συστήσουν βιβλία ή περιεχόμενο έγκυρων ιστοσελίδων για ανάγνωση ή βίντεο για παρακολούθηση. Μπορεί επίσης να προτείνουν στους πελάτες να χρησιμοποιούν έναν καθρέφτη για να μάθουν περισσότερα για το σώμα τους.

    • Στρατηγικές επικοινωνίας. Οι πελάτες μπορεί να εξασκηθούν να ζητούν αυτό που θέλουν ή χρειάζονται σεξουαλικά ή συναισθηματικά σε μια σχέση.

    Η επιτυχία της σεξουαλικής θεραπείας εξαρτάται συχνά από το πόσο αφοσιωμένοι είναι οι θεραπευόμενοι στη διαδικασία. Εάν είναι πρόθυμοι να καταβάλουν προσπάθεια, είτε μόνοι είτε με τον σύντροφο, μπορεί να επιτύχουν τους σεξουαλικούς τους στόχους.



    ΣΧΟΛΙΑ