• HealthStories.gr

    Τα ορθογραφικά του Φιλίππου, το καυτό clawback και τα παράπονα της Σίσσυς για τα συνέδρια

    Τα ορθογραφικά του Φιλίππου, το καυτό clawback και τα παράπονα της Σίσσυς για τα συνέδρια

    Healthsecrets


    Μόνο ήρεμο δεν είναι το περιβάλλον στον όμιλο του ΕΟΦ, υπονομεύοντας την υγεία χιλιάδων ασθενών. Την ίδια ώρα η Σίσσυ κάνει παράπονα για τα συνέδρια και ο Πλεύρης προσπαθεί να πετύχει ισορροπίες στην αγορά φαρμάκου.

    Το νέο ατόπημα του Φιλίππου

    Αντικειμενικά η στήλη δεν στοχοποιεί πρόσωπα. Όμως και πάλι δεν μπορεί να μην αναφερθεί στον πρόεδρο του ΕΟΦ και πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κ. Δημήτρη Φιλίππου.

    Αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε με κάτι τυπικό αλλά ουσιώδες, υπενθυμίζοντας ότι πριν από μια εβδομάδα μιλούσαμε για κόντρα του προέδρου του ΕΟΦ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής του Οργανισμού, το ΙΦΕΤ, κ. Γιάννη Σωτηρίου.

    Δεν θα επαναλάβουμε το σκηνικό, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τη στιγμή που υπάρχει σημαντικό θέμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στις θεραπείες ασθενών, το να βγαίνει ένα… «Δελτίο Τύπου» στο πόδι, δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος διαχείρισης.

    Το λέμε αυτό διότι ο ΕΟΦ φέρεται να έστειλε Δελτίο Τύπου, για να καθησυχάσει τους ασθενείς σχετικά με την απρόσκοπτη διάθεση φαρμάκων.

    Το εν λόγω δελτίο φαίνεται να γράφτηκε στο… κινητό, πρόχειρα, με ορθογραφικά και συντακτικά λάθη και φυσικά δεν το έλαβαν οι συντάκτες υγείας!

    Αν αυτό θεωρείται σοβαρή αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος, τότε τι άλλο να πούμε. Λίγη σοβαρότητα κύριοι.

    Η παρέμβαση Πλεύρη

    Βέβαια το πρόβλημα μεταξύ ΕΟΦ και ΙΦΕΤ «μαζεύτηκε» μετά από την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, αν και για να είμαστε σωστοί κι αυτή έγινε με καθυστέρηση. Θα έπρεπε ο Υπουργός να έχει παρέμβει άμεσα.

    Εκτός αν δεν ήξερε τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του. Όπως και νά’  χει, προσπαθεί να δώσει λύση…

    Το πολυεργαλείο Υπουργός

    Βέβαια ο ΕΟΦ δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ατζέντα του Υπουργού Υγείας. Έχει να ασχοληθεί με άπειρα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν και με τη φαρμακευτική πολιτική.

    Οι φαρμακευτικές αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του σχετικά με το clawback, όταν την ίδια ώρα βιώνει μια… μοναξιά, όσον αφορά στη συνδρομή από το Υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο διατηρεί τη ντιρεκτίβα «πορεύσου με τα λεφτά που έχεις». Όμως αυτό δεν του δίνει πολλές δυνατότητες ευελιξίας.

    Ειδικά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για χαμηλότερες τιμές για απολύτως απαραίτητα φάρμακα, υπάρχει ένα «γαϊτανάκι» απόδοσης ευθυνών, που δεν καταλήγει πουθενά.

    Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα, όπως είναι τα διαγνωστικά, η ΠΦΥ κτλ, αλλά και να διατηρήσει ένα καλό προφίλ, διότι, μην ξεχνάμε, έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

    Η Σίσσυ, τα παράπονα και τα συνέδρια

    Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των επιστημονικών συνεδρίων και φυσικά δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι αυτά δεν γίνονται τσάμπα. Ήδη από την περίοδο των μνημονίων μπήκαν σημαντικοί περιορισμοί στις φαρμακευτικές, σχετικά με τα ποσά που μπορούν να διαθέσουν ως χορηγοί.

    Το πράγμα χειροτέρευσε με την πανδημία και με την εξέλιξη των συνεδρίων σε διαδικτυακά και υβριδικά, δηλαδή περιορίστηκε πολύ η φυσική παρουσία. Έτσι και τα έσοδα των ιατρικών εταιρειών και επομένως και των εταιρειών, που τα διοργανώνουν, μειώθηκαν δραματικά.

    Όπως μάθαμε, οι εταιρείες συνεδρίων με επιστολή, την οποία έστειλε η κα Σίσσυ Λιγνού, πρόεδρος των εταιρειών του κλάδου, ζητούν από τον ΕΟΦ αλλά και από τις φαρμακευτικές να βελτιώσουν αυτούς τους περιορισμούς.

    Η αλήθεια είναι πως τα ιατρικά συνέδρια αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία προσφέρει θέσεις εργασίας και παράλληλα προάγει την επιστήμη.

    Παράλληλα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και η προοπτική του συνεδριακού τουρισμού, την οποία δεν την έχει εκμεταλλευτεί η χώρα, παρά τις προτάσεις που και η ίδια η κα Σίσσυ Λιγνού, εκπροσωπώντας τον κλάδο της, έχει υπερασπιστεί τεκμηριωμένα.

    Βέβαια και οι φαρμακευτικές, με τόσα κόστη που επωμίζονται, δεν έχουν σημαντικά περιθώρια.

    Απουσίες από την Επιτροπή

    Ευκολάκι φαίνεται να ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την άρση της υποχρέωσης για χρήση μάσκας. Όπως μάθαμε, πολλά μέλη της Επιτροπής δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

    Ίσως να μην είχε και νόημα.. Αφού η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από μέρες.

    Επίσης δεν υπάρχει πλέον νόημα για ενημερώσεις. Πιθανότατα πλέον να μας εύχονται καλό καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο βλέπουμε.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ