• HealthStories.gr

    Πόσα κουταλάκια ζάχαρης έχει ένα μπολ με δημητριακά;

    • NewsRoom
    δημητριακά


    Εσείς πόσα κουταλάκια ζάχαρης βάζετε στο μπολ με τα δημητριακά σας; Κανένα; Δυστυχώς, βάζετε αρκετά και δεν το γνωρίζετε.

    Είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι η απλή αποφυγή των δημητριακών, με επικάλυψη ζάχαρης ή με καραμέλας, που ήταν δημοφιλή τις περασμένες δεκαετίες, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κατευθυνθούμε προς κάτι πιο υγιεινό. Αλλά όταν πρόκειται για τα δημητριακά, είναι εύκολο να εξαπατηθούμε.

    Οι περισσότεροι αναζητούν μια συσκευασία δημητριακών με φράσεις όπως “φυτικές ίνες”, “με αληθινά φρούτα!” ή “χωρίς πρόσθετη ζάχαρη” διότι θέλουν δημητριακά χωρίς πολλές θερμίδες.

    Τα δημητριακά μπορεί να είναι μπερδεμένα, επειδή μπορεί να είναι πλούσια σε υγιεινά συστατικά (όπως φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες), συχνά είναι επίσης πλούσια και σε κάτι λιγότερο υγιεινό, όπως η ζάχαρη. Επομένως, σπάνια υπάρχει αυστηρά καλή ή κακή επιλογή.

    Πόσα κουταλάκια ζάχαρης στα δημητριακά;

    Ένας εμπειρικός κανόνας για να κατανοήσετε πόση ζάχαρη υπάρχει στα δημητριακά σας είναι να γνωρίζετε ότι τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης είναι ένα κουταλάκι του γλυκού. Έτσι αν ένα φλιτζάνι δημητριακά περιέχει 12 γραμμάρια ζάχαρης, ισοδυναμεί με τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα μπολ.

    Όταν το σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι πιο πιθανό να το σκεφτείτε δύο φορές πριν καταναλώσετε αυτά τα γλυκά δημητριακά, σύμφωνα με το eatthis.com

    Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να βαθμολογήσετε τη ζάχαρη στα δημητριακά σας:

    • πολύ χαμηλή ζάχαρη – λιγότερο από ένα γραμμάριο
    • χαμηλή – τέσσερα γραμμάρια ή λιγότερο (ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού ή λιγότερο)
    • μέτρια – έως οκτώ γραμμάρια (δύο κουταλάκια του γλυκού)
    • υψηλή – έως 12 γραμμάρια (τρία κουταλάκια του γλυκού)
    • πολύ υψηλή – περισσότερα από 16 γραμμάρια (που είναι τέσσερα κουταλάκια του γλυκού)

    Οι ρόλοι των υδατανθράκων, της ζάχαρης και των φυτικών ινών στα δημητριακά

    Οι υδατάνθρακες μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή: Προστιθέμενη ζάχαρη, μέλι, σιρόπι, φρούτα, δημητριακά και πολλά άλλα. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ανεξάρτητα από την πηγή υδατανθράκων, όλοι οι υδατάνθρακες τελικά μετατρέπονται σε σάκχαρο στο αίμα. Εάν το σώμα δεν ξοδέψει αυτή τη ζάχαρη μέσω της φυσικής δραστηριότητας, θα αποθηκευτεί ως λίπος. Αυτό δεν κάνει όλους τους υδατάνθρακες κακούς – αλλά η σωματική κίνηση είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    Ένα άλλο πλεονέκτημα απώλειας βάρους που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι ότι για τα δημητριακά που περιέχουν φυτικές ίνες , μπορείτε να αφαιρέσετε τα γραμμάρια φυτικών ινών από τα γραμμάρια ζάχαρης για να καταλάβετε πόση ζάχαρη παίρνει πραγματικά το σώμα σας. Εάν τα αγαπημένα σας δημητριακά περιέχουν π.χ. 48 γραμμάρια των συνολικών υδατανθράκων και 9 γραμμαρίων διαιτητικών ινών, η ποσότητα που μετατρέπεται σε σάκχαρο στο αίμα θα είναι 39 γραμμάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες περνούν κατευθείαν μέσω του πεπτικού συστήματος για να κάνουν τη δουλειά τους και δεν μετατρέπονται σε γλυκόζη αίματος.



    ΣΧΟΛΙΑ