• HealthStories.gr

    Πολύτιμες συμβουλές για το άγχος και τον φόβο της πτήσης

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Έχετε άγχος ή νιώθετε φόβο στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης;

    Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται αγχωμένοι ή φοβούνται, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένοι με τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και όσοι είναι σίγουρα θα θυμούνται τις πρώτες εμπειρίες τους με το αεροπλάνο.

    Σίγουρα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να χαλαρώσουν μέσα στο αεροσκάφος. Όπως αναφέρει η lufthansa.com, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Allensbach Institute στη Γερμανία, το 16% των Γερμανών πάσχουν από αεροφοβία, ενώ ένα άλλο 22% αισθάνεται ιδιαίτερα ανήσυχο στη διάρκεια της πτήσης.

    Μια έρευνα του ιστότοπου checkfelix.com στην Αυστρία κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες (55%) αισθάνονται ανησυχία όταν πρέπει να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος.

    Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ασφαλή είναι στην πραγματικότητα τα αεροπορικά ταξίδια, κατά κανόνα πρόκειται για παράλογες φοβίες (βασισμένες κυρίως σε ελλιπείς ή λανθασμένες πληροφορίες), τις οποίες μπορεί κανείς να ξεπεράσει, ιδανικά, με τη βοήθεια καταρτισμένων ειδικών.

    Συμβουλές για το άγχος και τον φόβο της πτήσης

    • Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι πριν από την πτήση.
    • Πηγαίνετε εγκαίρως στο αεροδρόμιο, ώστε να εξοικειωθείτε με την ατμόσφαιρα και τις συνθήκες.
    • Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο στη διάρκεια της πτήσης, συνομιλώντας με τους συνοδούς ή τους συνεπιβάτες σας, ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας κ.λπ.
    • Πιείτε άφθονο νερό στη διάρκεια της πτήσης και αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα με καφεΐνη.
    • Μάθετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης πριν από την πτήση (π.χ. τεχνικές σταδιακής χαλάρωσης των μυών και τεχνικές αναπνοής) και επαναλάβετέ τις πριν από την απογείωση αλλά και στη διάρκεια της πτήσης.

    Ηρεμιστικά και, κυρίως, ψυχοτροπικά φάρμακα, όπως βενζοδιαζεπίνες (‘Valium’, ‘Tavor’ (Lorazepam) κ.λπ.) πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συμβουλή γιατρού. Το ίδιο ισχύει και για θεραπευτικά βότανα, όπως το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι τροφές που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ή να αποτρέψουν μία ημικρανία

    Ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη σκιά της παραλλαγής Κένταυρος – Τι θα γίνει με την επικείμενη έξαρση της επιδημίας



    ΣΧΟΛΙΑ