• HealthStories.gr

    Πληθαίνουν οι απουσίες λόγω COVID-19 στα σχολεία – Τι αναφέρει εγκύκλιος του Υπ. Υγείας

    σχολεία

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Η επέλαση της COVID-19 στα σχολεία της χώρας συνεχίζεται, η αύξηση των περιστατικών στους μαθητές είναι συνεχής και οι απουσίες ολοένα και πληθαίνουν λόγω νόσησης.

    Την ίδια ώρα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους των σχολείων, των βρεφικών, των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση ήταν αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

    Η μάσκα είναι προαιρετική στα σχολεία 

    Η μάσκα στα σχολεία παραμένει προαιρετική και αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να επιστρέψει, μαζί με τον δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο. Πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση, που είναι ακόμη αρχή, ώστε να προληφθεί η περαιτέρω διασπορά, που εν πολλοίς μοιάζει αναπόφευκτη.

    Ήδη σε πολλά τμήματα σχολείων της χώρας απουσιάζει πάνω από το 1/3 των μαθητών – η συντριπτική πλειοψηφία το περνάει από ελαφρά έως ασυμπτωματικά.

    Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες, όπως η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους».

    Τι αναφέρει εγκύκλιος του Υπ. Υγείας

    Χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία, με την οποία ζητεί τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

    Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος δίνει έμφαση στην καθαριότητα όσο και στην απολύμανση των αποχωρητηρίων, στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα και κάδους απορριμμάτων.

    Έλεγχοι ζητούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην επάρκεια του αερισμού και της ορθής χρήσης του κλιματισμού, καθώς και στην τήρηση των κανόνων κατά τη σίτιση των παιδιών. Επιπλέον ζητείται η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, με προεξάρχουσα εκείνη της συχνής και ορθής εφαρμογής της υγιεινής των χεριών και της τοποθέτησης αντλίας αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.

    Όσο για τα κυλικεία των σχολείων και τις τραπεζαρίες που γευματίζουν οι μαθητές, εκεί απαιτείται η σχολαστική τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τα έτοιμα σχολικά γεύματα, τα οποία διανείμουν διάφοροι φορείς στα σχολεία της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: Το 12-18% των θανάτων στην Ευρώπη και το 25% παγκοσμίως, αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες

    Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ