• HealthStories.gr

    Μία τυχαία ανακάλυψη ρίχνει φως στο πότε πεθαίνουμε πραγματικά και αν βλέπουμε κάτι

    θάνατος


    Μία τυχαία συγκλονιστική ανακάλυψη ρίχνει φως στο «πότε πεθαίνουμε πραγματικά» και αν βλέπουμε κάτι.

    Γιατροί στον Καναδά κατέγραψαν συμπτωματικά την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου. Ο 87χρονος ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ υποβαλλόταν σε τομογραφία εγκεφάλου.

    Τα εγκεφαλικά σήματα που καταγράφηκαν λίγο πριν και μετά τη διακοπή της καρδιάς είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι άνθρωποι όταν ανακαλούν αναμνήσεις.

    Πότε πεθαίνουμε πραγματικά και βλέπουμε κάτι σαν φως;

    Το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τη στιγμή του θανάτου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια.

    Μερικοί άνθρωποι που έφτασαν πολύ κοντά στο θάνατο αναφέρουν ότι «η ζωή τους περνά μπροστά τους» και ότι παθαίνοντας βλέπουν πολύ έντονο φως.

    Φυσικά, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν όλοι οι άνθρωποι βιώνουν αυτό το φαινόμενο όταν πεθαίνουν.

    Οι ειδικοί θεωρούν συνήθως ότι ο κλινικός θάνατος συμβαίνει τη στιγμή που η καρδιά σταματά να χτυπά, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πόσο καιρό ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός ή τουλάχιστον για πόσο καιρό συνεχίζονται τα εγκεφαλικά σήματα.

    Τώρα, σε ένα άρθρο στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience αναλύεται μια μεμονωμένη περίπτωση όπου τα σήματα του εγκεφάλου συνεχίζονται για 30 δευτερόλεπτα αφού η καρδιά σταματήσει να λειτουργεί.

    Ωστόσο, η Δρ Jessica Andrews-Hanna, επίκουρη καθηγήτρια γνωσιακών και νευρικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο MNT ότι η μελέτη δεν μπορεί να γενικευτεί, καθώς αναφέρει ευρήματα από έναν μόνο ασθενή.

    «Παρόλα αυτά», είπε, «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων που οδήγησαν στον θάνατο αυτού του ανθρώπου ήταν παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται με τη μνήμη, τα όνειρα και άλλες διαδικασίες σκέψης που περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλών περιοχών του εγκεφάλου».

    «Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια σπάνια ματιά στον εγκέφαλο στις τελευταίες του στιγμές».

    Τυχαία ανακάλυψη

    Στη μελέτη, οι ερευνητές περιγράφουν πώς ένας 87χρονος άνδρας ασθενής πήγε σε νοσοκομείο στο Βανκούβερ του Καναδά, μετά από πτώση η οποία προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας του εγκεφάλου, αλλά 2 ημέρες αργότερα είχε επιληπτικές κρίσεις.

    Οι γιατροί χορήγησαν αντιεπιληπτικά φάρμακα και υποβλήθηκε σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) για να προσδιοριστεί η αιτία των επιληπτικών κρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ΗΕΓ, παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 12 ξεχωριστές ηλεκτρογραφικές κρίσεις.

    Στη συνέχεια, ο ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή και μετά από συνεννόηση με την οικογένειά του, η οποία δήλωσε ότι είχε εντολή «μη αναζωογόνησης», οι γιατροί σταμάτησαν τις προσπάθειες. Ωστόσο, κατέγραψαν συνολικά 900 δευτερόλεπτα δεδομένων ΗΕΓ.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταμάτησε στον εγκέφαλο λίγο μετά τις επιληπτικές κρίσεις, κάτι που ακολουθήθηκε από μια αύξηση ταλαντώσεων για 30 δευτερόλεπτα με υψηλά εγκεφαλικά σήματα τύπου γάμμα πριν από την καρδιακή ανακοπή. Αυτή η δραστηριότητα στη συνέχεια μειώθηκε για περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά την καρδιακή ανακοπή πριν σταματήσει τελείως.

    Ο νευροχειρουργός και μέλος της ιατρικής ομάδας Δρ. Ajmal Zemmar, είπε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έδειξε ποτέ ότι αυτά τα ταλαντευτικά κύματα υπάρχουν στον ετοιμοθάνατο ανθρώπινο εγκέφαλο. Μπορεί να παρέχουν μια νευροφυσιολογική ουσία, μια μορφή εγκεφαλικού σήματος, γι αυτό που ονομάζουμε παρ’ ολίγον θάνατο».

    Η μελέτη ανοίγει το ερώτημα «πότε είμαστε πραγματικά νεκροί;» είπε, καθώς η έρευνά τους είχε δείξει εγκεφαλική δραστηριότητα αφού η καρδιά έπαψε να λειτουργεί.

    Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι τα ευρήματα από μια μεμονωμένη περίπτωση δεν μπορούν να γενικευτούν. Δεν έχουν επίσης συγκρίσιμη εγκεφαλική δραστηριότητα για αυτόν τον ασθενή, καθώς έκανε εγκεφαλογράφημα αντιμετωπίζοντας κρίσεις εγκεφάλου. Σημείωσαν επίσης ότι είχε λάβει φάρμακα που μπορεί να αλλάξουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και γενικά η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή.

    Διαβάστε επίσης:

    Η βιταμίνη D επηρεάζει τα συμπτώματα της Όμικρον, σύμφωνα με νέα μελέτη



    ΣΧΟΛΙΑ