• HealthStories.gr

    Μελέτη: Τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή έχουν την ίδια ανάπτυξη με εκείνα που τρώνε κρέας

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και τα παιδιά που τρώνε κρέας έχουν παρόμοια ανάπτυξη και ύψος, τα πρώτα όμως κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν λιποβαρή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics και δημοσιεύει το medicalxpess.com.

    «Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε να αυξάνεται η δημοτικότητα των τροφών φυτικής προέλευσης και να μεταβάλλεται το διατροφικό περιβάλλον με μεγαλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικές με βάση τα φυτά, δεν έχουμε δει ωστόσο τα αποτελέσματα ερευνών για τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες στον Καναδά», είπε ο Δρ. Jonathon Maguire, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος στο St. Michael’s Hospital of Unity Health του Τορόντο.

    Ευρήματα μελέτης 

    Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα για σχεδόν 9.000 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη παρατήρησης TARGet Kids! μεταξύ 2008 και 2019. Πρόκειται για ερευνητικό δίκτυο που βασίζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Τορόντο. Οι γονείς κλήθηκαν να περιγράψουν με λεπτομέρεια τη διατροφή των παιδιών, καθώς και αν ήταν χορτοφάγα, vegan κλπ.

    Οι ερευνητές μετρούσαν τον δείκτη μάζας σώματος, το βάρος, το ύψος, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα βιταμίνης D και τα επίπεδα φερριτίνης ορού των παιδιών. Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει τον σίδηρο ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να τον αξιοποιήσει μακροπρόθεσμα. Η εξέταση φερριτίνης μετρά έμμεσα τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

    Στην αρχή της μελέτης, 248 παιδιά (συμπεριλαμβανομένων 25 vegans) ήταν χορτοφάγα, ενώ 338 παιδιά έγιναν χορτοφάγα αργότερα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για σχεδόν τρία χρόνια κατά μέσο όρο. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χορτοφάγων και των μη χορτοφάγων παιδιών όσον αφορά τον τυπικό ΔΜΣ, το ύψος, τα επίπεδα φερριτίνης ορού και τα επίπεδα βιταμίνης D.

    Τα χορτοφάγα παιδιά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι λιποβαρή συγκριτικά με τα μη χορτοφάγα

    Το να είναι ένα παιδί λιποβαρές μπορεί να είναι σημάδι υποσιτισμού και να υποδηλώνει ότι η διατροφή του δεν είναι η κατάλληλη για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του.

    Μελέτες με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης και πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρα για χορτοφαγική διατροφή, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, θα ήταν χρήσιμες για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της ανάπτυξης των παιδιών και της χορτοφαγίας, είπαν οι συγγραφείς.

    «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν «την ανάγκη για προσεκτικό διατροφικό προγραμματισμό των λιποβαρών παιδιών όταν πρόκειται να ακολουθήσουν χορτοφαγικές δίαιτες», είπε ο Maguire.

    Εάν εσείς και τα παιδιά σας σκέφτεστε να ακολουθήσετε χορτοφαγική διατροφή, πρέπει να έχετε εναλλακτικές «σε περίπτωση που τη μια μέρα κάτι τους αρέσει και την επόμενη όχι», λένε οι ειδικοί.

    Σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στις ΗΠΑ, οι γονείς των παιδιών που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή πρέπει να διασφαλίζουν ότι τρώνε τακτικά αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα σόγιας και ξηρούς καρπούς και σπόρους, εκτός από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά και έλαια.

    Ακόμη πιο σημαντικό είναι να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης Β12, καθώς στις τροφές φυτικές προέλευσης τα στοιχεία αυτά είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμα σε σύγκριση με τις ζωικές τροφές.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες συστάσεις του Καναδά, μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι επαρκής για τα παιδιά όταν περιλαμβάνει γάλα και αυγά.

    Διαβάστε επίσης:

    Τροφές που κρατούν μακριά τον γιατρό

    Απώλεια βάρους με δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή με λιγότερους υδατάνθρακες;

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ