Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer – BioNTech για τον κορονοϊό

Άλμπερτ Μπουρλά

Πάνω από 90% είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που έχουν αναπτύξει η φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα από την δοκιμή του εμβολίου τους, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, το εμβόλιο δείχνει να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε άτομα χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης.

Η είδηση έρχεται την ώρα που δίνεται πραγματική μάχη σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να δώσει τέλος στην πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη και έχει ήδη κοστίσει πάνω από 1,25 εκατ. ανθρώπινες ζωές.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας που δίνουν οι δύο εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι προσέβλεπαν σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 75%. Μάλιστα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι είχε πει ότι θα ήταν αποδεκτό ακόμη και ένα 50% ή 60%.

Ο Άκης Μπουρλάς, ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος και CEO της Pfizer, χαιρέτισε την εξέλιξη ως μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσματικότητας που διενήργησε εξωτερική και ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων από την τρίτη φάση της κλινικής μελέτης. Η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή ειδικών έχει την επίβλεψη των κλινικών δοκιμών που γίνονται στις ΗΠΑ για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης εκτιμήθηκαν 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ των 43.538 ατόμων που συμμετείχαν.

Από τα δεδομένα της ανάλυσης προκύπτει ότι το εμβόλιο εξασφαλίζει προστασία από την Covid-19 μέσα σε 28 ημέρες από την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού, ενώ το εμβολιαστικό σχήμα περιλαμβάνει δύο δόσεις.

«Τα πρώτα αποτελέσματα από την Φάση 3 της δοκιμής του εμβολίου μας για την COVID-19 παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι το εμβόλιό μας μπορεί να προλάβει την COVID-19», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μπουρλάς.

Όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα στο αμερικανικό FDA ώστε να εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης μόλις συγκεντρώσουν δεδομένα δύο μηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα υποβληθεί αίτημα για έγκριση την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Βάσει των σημερινών προβλέψεων, Pfizer και BioNTech εκτιμούν ότι θα παράγουν έως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις το 2021.