• Top Stories

    Στην Ολομέλεια οι Πρέσπες, ακόμη κι αν καταψηφιστούν από την Επιτροπή

    • NewsRoom


    Στη δήλωση ότι «η Ολομέλεια της Βουλής είναι αυτή που νομοθετεί και ο νοών νοείτω» προχώρησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφορικά με την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Γιατί έκανε τη δήλωση αυτή ο κ. Βούτσης; Σύμφωνα με το άρθρο 70 του Συντάγματος, «η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε Ολομέλεια». Πριν από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, γίνεται προεργασία και συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία τοποθετείται και εισηγείται στην Ολομέλεια.

    Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των κοινοβουλευτικών πραγμάτων, ακόμη κι αν ένα νομοσχέδιο καταψηφιστεί από Διαρκή Επιτροπή, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, και πάλι εισάγεται στην Ολομέλεια η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.

    Προφανώς αυτό εννοούσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι «η Ολομέλεια ψηφίζει», μετά από τις επισημάνσεις της ΝΔ ότι «βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία».

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν προηγούμενα με νομοσχέδια που δεν πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή, αλλά εισήχθησαν στην Ολομέλεια, όπως συνέβη με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, το 2003. Το νομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια, αφού είχε καταψηφιστεί στην επιτροπή, ενώ καταψηφίστηκε και στην Ολομέλεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ψάχνει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη στην Επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βούτσης: Η Ολομέλεια είναι αυτή που νομοθετεί



    ΣΧΟΛΙΑ