• Top Stories

    «Ευχαριστώ» Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις περί τουρκικών δικαιωμάτων στην Μεσόγειο

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος (A) συναντάται με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Δ) στην Αττάλεια, Τουρκία Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Τουρκία σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Ευχαριστίες προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τις δηλώσεις του πρώτου ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά στην αξιοποίηση υδρογαναθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «κανένα πρότζεκτ, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, δεν είναι ρεαλιστικό».

    «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Κατρούγκαλο μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

    Την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

    Η δήλωση αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα υπονοεί με τις δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

    «Είμαστε σε πολιτική αποδρομή, με μια κυβέρνηση που ξέρουμε ότι θα χάσει σίγουρα τις εκλογές. Θα απαιτήσουμε απαντήσεις για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε όλα, πρέπει να ζητήσουμε αναστολή αυτής της ρητορείας της Τουρκίας, έστω και σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων. Η Τουρκία έχει σοβαρά ανοιχτά μέτωπα με το σύνολο του συστήματος. Έχει τριβές με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής της με τα S-400, έχει ανοιχτό μέτωπο με το Ισραήλ και προβληματική συμπεριφορά με την Ελλάδα» είπε.

    Για «τουρκική μειονότητα» έκανε λόγο ο Τσαβούσογλου

    Ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας ήταν και το θέμα των μειονοτήτων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλά ενώπιον του Γιώργου Κατρούγκαλου για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».

    Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα, όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικατάστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα».

    Κυπριακό

    Ξεχωριστές αναφορές έκαναν οι δύο υπουργοί και για το Κυπριακό με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει ότι «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων» κάνοντας λόγο για μια άτυπη συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό». «Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Ο Τούρκος ομόλογός του από την πλευρά του είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να απφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Διεκδικεί τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ – Έγγραφο προς την Ε.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ