1. Κατηγορίες εξηλεκτρισμένων οχημάτων

mononews

Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα και χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας και αν έχουν θερμικό κινητήρα:
1. Τα ήπια υβριδικά ή mild hybrid έχουν μικρό ηλεκτροκινητήρα που ουσιαστικά παίζει το ρόλο της μίζας. Εξοικονομούν καύσιμο στο σταμάτα ξεκίνα εντός πόλης.
2. Τα υβριδικά ή hybrid έχουν πιο μεγάλο ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία χωρητικότητας περίπου 5kwh. Ανακτούν ενέργεια και περιορίζουν τη χρήση του θερμικού κινητήρα, μέχρι και 80% ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το υβριδικό Yaris.
3. Τα επαναφορτιζόμενα ή plug in hybrid μπαίνουν στην πρίζα, φορτίζουν και μπορούν να διανύσουν 50 – 70km μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα εντός πόλης, χάρη στην μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας περίπου 15kwh. Έχουν θερμικό κινητήρα και τεπόζιτο καυσίμου, οπότε μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς περιορισμούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Mercedes GLA 250e
4. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν θερμικό κινητήρα, έχουν μόνο ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες χωρητικότητας από 35 – 100kwh. Η αυτονομία τους είναι περιορισμένη από 200 – 500km ανάλογα την έκδοση. Πρέπει να μπουν στην πρίζα για φόρτιση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηλεκτρική GLA, η EQA.