Οι «Θρύλοι των Γηπέδων»


Στο παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου μας ταξιδεύει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV , «Θρύλοι των Γηπέδων» που ξεκινά την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο COSMOTE HISTORY HD, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη . Η σειρά θα παρουσιάζει, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, τα πορτραίτα σπουδαίων Ελλήνων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, ξεδιπλώνοντας με τις συναρπαστικές ιστορίες τους μια άλλη εποχή.

Η νέα σειρά ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Τη νέα σεζόν, το κανάλι θα φιλοξενήσει συνολικά πάνω από 20 νέες πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές.

Σκοπός της σειράς, είναι αναβιώνοντας τις σπουδαιότερες στιγμές από τη ζωή και την καριέρα μεγάλων μορφών που «υπηρέτησαν» ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας, να φέρει τους αλλοτινούς θρύλους των γηπέδων πιο κοντά στα νέα παιδιά ώστε να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και τις επιτυχίες τους και να εμπνευστούν από το πάθος και την αυθεντικότητά τους. Τα στιγμιότυπα από τη δράση των παλαίμαχων στα γήπεδα μας θυμίζουν μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια, όταν τις δυσκολίες και τις ελλείψεις, συμπλήρωνε το πάθος και το πείσμα και μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή πιο αγνή, πιο συναισθηματική. Οι εξομολογήσεις των ηλικιωμένων πια παλαίμαχων, με τη σπίθα της λατρείας τους για τη μπάλα ακόμη στα μάτια, συγκινούν βαθιά.

Τα 12 ωριαία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους: Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη. Κάθε επεισόδιο πλαισιώνεται μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα κ.α που ερμηνεύουν ένα τραγούδι, αφιερωμένο στον κάθε παίκτη.

Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται ένας Θρύλος, με ολοκληρωμένη έρευνα , συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών και πρώην συμπαικτών και ανθρώπων που έζησαν από κοντά την πορεία τους αλλά και δηλώσεις ανθρώπων του αθλητισμού.

Στην πρεμιέρα της σειράς (Παρασκευή 2/11, 21.00, COSMOTE HISTORY HD) σκιαγραφείται το πορτραίτο του «Στρατηγού» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμη Δομάζου, και αποκαλύπτονται «άγνωστες» πτυχές της πορείας του μέχρι σήμερα.

Τα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 18.00. Αμέσως μετά στην προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, θα είναι διαθέσιμα και on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Περιλήψεις επεισοδίων της νέας σειράς «Θρύλοι Γηπέδων» σε παραγωγή COSMOTE TV

Μίμης Δομάζος

Η θρυλική πορεία του «Στρατηγού» του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τις αλάνες των Αμπελοκήπων που μεγάλωσε, το γήπεδο της Λεωφόρου που μεγαλούργησε μέχρι τη σημερινή του καριέρα ως εκπαιδευτή. Στο επεισόδιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 κόντρα στον Αγιαξ του Γιόχαν Κροίφ. Στο επεισόδιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου, δημιουργοί του τραγουδιού «τα πιο ωραία λαϊκά», που αναφέρεται στο Μίμη Δομάζο.

Γιώργος Σιδέρης

Ο «Φόντακας» του Ολυμπιακού σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του διηγείται τη ζωή του από την εποχή που δούλευε σκληρά ως έφηβος στις γειτονιές του Ρέντη για να φτάσει να καθιερωθεί ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Στο επεισόδιο μιλούν, μεταξύ άλλων, άνθρωποι που βρέθηκαν στο γήπεδο μαζί του είτε ως συμπαίκτες είτε ως αντίπαλοι, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ένδοξη διετία 1965-1967, όπου με την καθοδήγηση του Ούγγρου προπονητή Μάρτον Μπούκοβι, ο ίδιος άνοιξε το δρόμο για την έξοδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή σε ξένη ομάδα. Στο επεισόδιο συμμετέχει η Φωτεινή Βελεσιώτου μ’ ένα αγαπημένο λαϊκό τραγούδι της εποχής.

Κώστας Νεστορίδης

Ο «Νέστορας» της ΑΕΚ ξετυλίγει το νήμα της ζωής του εξιστορώντας τα δύσκολα παιδικά χρόνια την περίοδο της Κατοχής, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Πανιώνιο και την ενσωμάτωσή του στην ΑΕΚ, όπου και έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της καριέρας του, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα το 1963. Στο επεισόδιο συμμετέχει ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος μαζί με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ τραγουδούν κομμάτια συνδεδεμένα με τον σύλλογο και τις καταβολές του.

Γιώργος Κούδας

Ο Γιώργος Κούδας είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία για την ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Μέσα από μια βαθιά εξομολόγηση στα μέρη που τον σημάδεψαν, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής μιλάει για τα πρώτα του βήματα στην ομάδα, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δύο κυπέλλων (1972, 1974) και ενός πρωταθλήματος (1976). Σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού αναλύουν την επιρροή που άσκησε στο φίλαθλο κοινό, ενώ η Ναταλία Ρασούλη, τραγουδάει το διάσημο τραγούδι του Μανώλη Ρασούλη «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Τάκης Λουκανίδης

Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως «ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών» «έφυγε» από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2018. Σ’ αυτή την τελευταία του συνέντευξη, επιστρέφει στην Δράμα και αφηγείται την ιστορία των παιδικών του χρόνων, όπου μετά την εκτέλεση του πατέρα του στην Κατοχή, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Από εκεί μεταπήδησε στην ομάδα «Δόξα Δράμας» και στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό, όπου καθιερώθηκε ως ένας σπουδαίος παίκτης. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Άρη, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας το 1970. Ένα συγκινητικό επεισόδιο, αφιερωμένο στη μνήμη του Τάκη Λουκανίδη, στο οποίο συμμετέχει καλλιτεχνικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Ηλίας Υφαντής

Ο Ηλίας Υφαντής υπήρξε ο «δαντελένιος σέντερ φορ», που μάγεψε τους φιλάθλους με την τεχνική και το ταλέντο του. Ο ίδιος θυμάται μπροστά στην κάμερα τα πρώτα του βήματα στη γειτονιά του Πειραιά και την ένταξη του στον Ολυμπιακό, που σημάδεψε την καριέρα του. Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της χρυσής εποχής του Ολυμπιακού τη δεκαετία του 50 που κατέκτησε έξι πρωταθλήματα. Παρόλο που ο Ηλίας Υφαντής αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα τη λαμπερή του καριέρα, έμεινε πιστός στον Ολυμπιακό, υπηρετώντας τον σύλλογο από διάφορες θέσεις. Στο επεισόδιο συμμετέχει ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Μίμης Παπαϊωάννου

Ο Μίμης Παπαϊωάννου υπήρξε ένα από τα καλύτερα δεκάρια των ελληνικών γηπέδων, φυσικός ηγέτης της ΑΕΚ, όπου εντυπωσίασε τα πλήθη με τη δεξιοτεχνία του. Η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να τον κερδίσει, αλλά η ΑΕΚ δε μπορούσε να αποχωριστεί έναν τόσο σημαντικό παίκτη. Παρέμεινε πάντα αγαπητός σε συμπαίκτες, αντιπάλους και φιλάθλους και ξεχώρισε για το σπάνιο ήθος και τη σεμνότητά του. Πτυχή της ζωής του υπήρξε και η στενή σχέση που είχε με τον Στέλιο Καζαντζίδη, η οποία αναδεικνύεται μέσα στο επεισόδιο με τη Γιώτα Νέγκα να θυμίζει με τη φωνή της τα τραγούδια του.

Σταύρος Σαράφης

Ο Σταύρος Σαράφης παρόλο που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γενέτειρά του Επανομή, συνέδεσε το όνομά του με τον ΠΑΟΚ, κατακτώντας δύο κύπελλα κι ένα πρωτάθλημα. Ήταν μέρος της ομάδας που θεμελίωσε τον ΠΑΟΚ σαν ένα μεγάλο σύλλογο με ξεχωριστή έδρα. Μέσα από μια παρουσία 50 ετών στην ΠΑΕ, έγινε σύμβολο αφοσίωσης στην ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Μανώλης Μητσιάς αναπολεί την παρουσία του στο γήπεδο και τραγουδάει προς τιμήν του.

Νίκος Σαργκάνης

Ο Νίκος Σαργκάνης, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάνει ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό στη ζωή και την καριέρα του. Μιλάει για την πρώτη φορά που κάθισε στο τέρμα στον Ηλυσσιακό, για το τρομερό κατόρθωμα της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας από την Καστοριά, τις τρομερές του επιδόσεις στον Ολυμπιακό, τη θυελλώδη του μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, αλλά και την απόκρουση της ζωής του με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Αυτή που του έδωσε το προσωνύμιο «Φαντομ» και τον ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο. Το επεισόδιο περιλαμβάνει μια αναπάντεχη μουσική συνάντηση του Νίκου Σαργκάνη με το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη.

Θωμάς Μαύρος

Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής σε μια εκ βαθέων συζήτηση, μιλάει για τους σταθμούς της πορείας του στο ποδόσφαιρο από τον Πανιώνιο μέχρι την ΑΕΚ. Εκεί έφτασε στο απόγειο της δόξας του, αφού κατοχυρώθηκε ως δεινός σκόρερ και στήριξε την ομάδα σε δύσκολες περιόδους. Το σύνθημα «ο Μαύρος ο Θεός» συμπυκνώνει την αγάπη και το θαυμασμό των φιλάθλων στο πρόσωπο του. Άνθρωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού εξυμνούν τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών. Στο επεισόδιο συμμετέχει ο τραγουδιστής Μίλτος Πασχαλίδης.

Ντίνος Κούης

Ο Ντίνος Κούης αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα για τον Άρη και το βορειοελλαδίτικο ποδόσφαιρο. Το επεισόδιο ξεκινάει από τα πρώτα του εφηβικά βήματα στο ποδόσφαιρο και στον Αγροτικό Αστέρα και περιγράφει τη μεγαλειώδη του πορεία στον Άρη. Σήμερα, από τον ρόλο του εκπαιδευτή παραμένει μια αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα για την Θεσσαλονίκη. Στο επεισόδιο δίνουν μια ξεχωριστή πνοή οι Gadjo Dilo, διασκευάζοντας τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του πιο γνωστού οπαδού του Άρη.

Βασίλης Χατζηπαναγής

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, σε μια από τις λιγοστές του τηλεοπτικές εμφανίσεις, μιλάει για τη μυθιστορηματική ζωή του από την Τασκένδη στη Μικτή Κόσμου. Οι άνθρωποι που πορεύτηκαν μαζί του θυμίζουν το ξεκίνημα του στη Δυναμό Τασκένδης, την εξαιρετική του παρουσία στην Παχτακόρ και τη μεταγραφή του στον Ηρακλή, που στάθηκε αφορμή να τον γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του μοναδικού του τίτλου, του Κυπέλλου Ελλάδας το 1976. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που κατόρθωσε να υπερβεί τους οπαδικούς διαχωρισμούς και να αγαπηθεί από όλους τους φιλάθλους. Το επεισόδιο πλαισιώνει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.