• Mononews TV

    To «κόσμημα» αξίας 1,3 δισ. του κορυφαίου αεροδρομίου του κόσμου


    Το ότι το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης έχει ανακηρυχτεί το καλύτερο αεροδρόμιο παγκοσμίως είναι γνωστό. Τον τίτλο αυτόν, μάλιστα, τον κατέχει για έβδομη συνεχή χρονιά και, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα τον χάσει, προχωρώντας σε έργα υποδομής δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καθιστούν το ίσιο το αεροδρόμιο ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης της Σιγκαπούρης.

    Η νέα επέκταση του αεροδρομίου «Τσανγκί» της Σιγκαπούρης ονομάζεται «Κόσμημα» (Jewel) και εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η εντυπωσιακή αυτή κατασκευή χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων -1,46 εκατ. τ.μ για την ακρίβεια-, ανάμεσα στον πύργο ελέγχου και το terminal 1 του αεροδρομίου, που αποτελούσε, μέχρι πρότινος, χώρο στάθμευσης, έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει τον τίτλο του καλύτερου αεροδρομίου, που τόσο δίκαια κατακτά το Τσανγκί τα τελευταία επτά χρόνια.

    Το «Κόσμημα» είναι ένας lifestyle χώρος ανάπαυσης και ξεκούρασης, τόσο για τους ταξιδιώτες, που συχνά αναγκάζονται να παραμείνουν στο αεροδρόμιο για αρκετές ώρες μεταξύ των πτήσεών τους, όσο και για τους απλούς επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά αυτό το σύγχρονο θαύμα των κατασκευών. Χρειάστηκε περισσότερο από τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος χώρος και περίπου 1,25 δισ. για την κατασκευή από γυαλί και ατσάλι, που κυριαρχεί στο χώρο. Μάλιστα, η κατασκευή του δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς τον Ιούνιο αναμένεται να παρουσιαστούν και άλλες κατασκευές που θα προστεθούν στο χώρο, όπως μια αιωρούμενη γυάλινη γέφυρα, μήκους 50 μέτρων, στην οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν. Σημειώνεται ότι η γέφυρα θα «κρέμεται» 23 μέτρα από το έδαφος.

    Στόχος του συγκεκριμένου χώρου είναι να κάνει την παραμονή στο αεροδρόμιο πιο ευχάριστη και διασκεδαστική. Για το λόγο αυτό, έχουν επιστρατευθεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, τεχνητών δασών, κήπων, χώρων ψυχαγωγίας και ανάπαυσης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο κτήριο φιλοξενούνται περισσότερα από 280 μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια, ενώ υπάρχει δωρεάν σινεμά, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, αλλά και μια πισίνα, στην οροφή του κτηρίου, την οποία μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν οι ταξιδιώτες και να απολαύσουν το μπάνιο τους, καθώς βλέπουν τα αεροσκάφη να απογειώνονται. επιπροσθέτως, ο χώρος διαθέτει σουπερμάρκετ, αλλά και ξενοδοχείο, για όσους επιθυμούν έναν πιο ιδιωτικό χώρο για να ξεκουραστούν.

    Τον χώρο «ντύνουν» τεχνητοί κήποι, με περισσότερα από 900 δέντρα και 60 χιλ. θάμνους. Άλλωστε, η Σιγκαπούρη είναι γνωστή ως «η πόλη μέσα σ’ ένα κήπο». Απόλυτος πρωταγωνιστής του χώρου είναι φυσικά ο τεράστιος τεχνητός καταρράκτης, που, με ύψος 40 μέτρων, αποτελεί τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το νερό που χρησιμοποιεί ο καταρράκτης μαζεύεται από το νερό της βροχής και η κατασκευή είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να το ανακυκλώνει διαρκώς. Εντυπωσιακότερο ίσως χρονικό σημείο αποτελεί το βράδυ, που ο καταρράκτης φωτίζεται, ενώ έχουν σχεδιαστεί και ειδικά «σόου φωτός», με παιχνιδίσματα των φωτισμών πάνω στα τρεχούμενα νερά, που ο επισκέπτης του χώρου μπορεί να απολαύσει.

    Ο εντυπωσιακός χώρος μετρά μόλις ένα μήνα ζωής, ωστόσο εικόνες του κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου. Εκτιμάται, μάλιστα ότι μόνο φέτος, περισσότεροι από 50 με 60 εκατ. επισκέπτες θα επισκεφθούν το «κόσμημα».



    ΣΧΟΛΙΑ