• Mononews TV

    Superfoods: Ωφελούν όντως τον οργανισμό μας ή είναι απλά μια μόδα;

    • NewsRoom

    Η κατανάλωση υπερτροφών-superfoods, όπως σπόροι τσία, γκότζι μπέρι και κινόα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, όμως, ποια είναι τα πραγματικά οφέλη των τροφών αυτών για τον ανθρώπινο οργανισμό;

    Μέσα από ένα μίνι ντοκιμαντέρ, η Deutsche Welle εξετάζει τα οφέλη των superfood, αλλά και πώς η παγκόσμια στροφή προς την υγιεινή διατροφή επηρεάζει τη γεωργία.

    Στη Γερμανία πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς τα εστιατόρια, στα οποία μπορεί να βρει κανείς υπερτροφές. Ο Florian Klar του εστιατορίου Bochum άνοιξε το πρώτο μπιστρό με υπερτροφές στην περιοχή Ρουρ περίπου πριν από έναν χρόνο.

    Αγοράζει όλων των ειδών τα τρόφιμα από τοπικούς προμηθευτές, όποτε αυτό είναι δυνατό, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και εξωτικές υπερτροφές για την παρασκευή των γευμάτων που προσφέρει.

    Κινόα, γκότζι μπέρι και σπόροι τσία βρίσκονται πλέον ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, μιας και η βιομηχανία τροφίμων ανακάλυψε ότι η πώληση αυτών των προϊόντων είναι προσοδοφόρα.

    «Κάθε χώρα έχει το δικό της superfood», λέει ο διατροφολόγος Matthias Riedl.

    Τα βατόμουρα, ο σπόρος λιναριού, τα φραγκοστάφυλα και το kale (είδος λαχανίδας) είναι όλα υπερτροφές που προέρχονται από τη Γερμανία.

    Μια τροφή αποκαλείται υπερτροφή όταν περιέχει υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Το ντοκιμαντέρ όμως μας ταξιδεύει και στη Βολιβία, όπου συναντάμε έναν εξαγωγέα κινόα μέσα από την ιστορία του οποίου γνωρίζουμε πώς αυτή η παγκόσμια «τρέλα» με τις υπερτροφές έχει επηρεάσει τη γεωργία εκεί.

    Οι εξαγωγές του λεγόμενου «καλαμποκιού των Ίνκας» τετραπλασιάστηκαν από το 2007 έως το 2013. Η άνοδος της τιμής της κινόα στις παγκόσμιες αγορές έχει οδηγήσει τους αγρότες των Άνδεων να αυξήσουν το μέγεθος των χωραφιών τους. Ωστόσο, μετά από μόλις δύο συνεχόμενα χρόνια καλλιέργειας της κινόα, το έδαφος εξαντλείται και καθίσταται άγονο.



    ΣΧΟΛΙΑ