• Mononews TV

    Πώς θα είναι τα σπίτια στον πλανήτη Άρη


    Όταν κάποιος ακούει για τα δυνητικά κατοικήσιμα σπίτια στον πλανήτη Άρη, σκέφτεται ίσως υπόγεια καταφύγια χωμένα στο έδαφος χωρίς κανένα παράθυρο. Αυτή την αντίληψη ήρθε να ανατρέψει η εταιρεία AI SpaceFactory με το πρωτότυπο σχέδιό της με το όνομα Marsha. Και το καλύτερο: Η NASA το λατρεύει.

    Το 2015 η NASA ξεκίνησε έναν διαγωνισμό σχεδίου ζητώντας από αρχιτέκτονες και τεχνικούς εμπειρογνώμονες να σχεδιάσουν μερικά σπίτια που θα ήταν κατάλληλα για να ζήσουν οι άνθρωποι στον κόκκινο πλανήτη.

    Αυτά τα σπίτια έπρεπε να είναι κατάλληλα για 3D εκτύπωση, καθώς η NASA σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον κόκκινο πλανήτη 3D εκτυπωτές μεγάλης κλίμακας που θα κατασκευάζουν κάθε είδους αντικείμενο (ακόμα και τα σπίτια), για να καταστήσουν τον πλανήτη κατοικήσιμο πριν φτάσουν οι άνθρωποι εκεί. Το νικητήριο σχέδιο ήταν αυτό της εταιρείας AI SpaceFactory.

    Τα εν λόγω σπίτια έχουν το σχήμα ενός κώνου και έχουν σχεδιαστεί να εκτυπώνονται σε μόλις 30 ώρες προσφέροντας μια «μικροσκοπική φούσκα της γης σε έναν μακρινό κόσμο», σύμφωνα με την εταιρεία.

    Μια σπειροειδής σκάλα θα συνδέει τέσσερα επίπεδα μέσα στο σπίτι και κάθε όροφος θα εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα ένας από αυτούς θα έχει υπνοδωμάτια, άλλος θα έχει εργαστήρια, κουζίνα κ.α.

    Το πιο σημαντικό: Θα υπάρχουν και παράθυρα, τα οποία θα παρέχουν φυσικό φως και ταυτόχρονα θα διατηρούν το πλήρωμα ασφαλές από την κοσμική και την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που προηγουμένως φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ