• Mononews TV

    Γιατί η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από τη βιομηχανική κτηνοτροφία

    • NewsRoom

    Όταν σκεφτόμαστε μια φάρμα, πιθανόν το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας να είναι ένας αχυρώνας, ένα χωράφι και ένα κοπάδι ζώων.

    Τουλάχιστον έτσι είχαν τα πράγματα παλαιότερα. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η παραγωγή κρέατος παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί στα ύψη και όλα έχουν αλλάξει.

    Για παράδειγμα, στην Αμερική το 1910 υπήρχαν περίπου 30.000 φάρμες με κοτόπουλα, ενώ το 1995 μόλις 20.000. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή κοτόπουλου έχει τριπλασιαστεί. Και αυτό γιατί πλέον οι φάρμες ζώων είναι διαφορετικές, με τα κοτόπουλα να στοιβάζονται μέσα σε περιορισμένο χώρο κάτι που διαιωνεί τη βάναυση μεταχείριση των ζώων, αλλά και αυξάνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία νέων ασθενειών, που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.

    Έτσι, λοιπόν, πέρα από τις ανησυχίες όσον αφορά το πόσο ηθικός είναι ο τρόπος παραγωγής κρέατος, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πιθανές ασθένειες, καθώς ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, που μπορούν να εξελιχθούν σε πανδημία, όπως αυτή του κορονοϊού που ζούμε σήμερα.

    Μέσα από το παραπάνω βίντεο, το Vox εξηγεί πώς  η βιομηχανική κτηνοτροφία απειλεί την υγεία μας.



    ΣΧΟΛΙΑ