• Food

    Vezene: Το εστιατόριο που όρισε το comfort food στην Αθήνα

    • της Κυριακής Παππά, Food Blogger

    Άρης Βεζενές,, Bistrot Bar Vezene


    Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Άρης Βεζενές δεν θα το πίστευε, αν του έλεγε κάποιος πριν μερικά χρόνια ότι θα ήταν σήμερα ένας από τους πιο πετυχημένους chef στην Ελλάδα.

    Το μικρόβιο του καλλιτέχνη το είχε γιατί ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική αλλά θέλοντας να έχει επαγγελματικές προοπτικές, πήρε πτυχίο Οικονομικών στο Illinois στο Σικάγο.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και μυήθηκε από νωρίς στο χώρο της εστίασης καθώς κάποιοι απ’την οικογένειά του δραστηριοποιούνταν σ’αυτόν. Απ’το 1994 παράλληλα με τις σπουδές του ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική και περίπου για μια δεκαετία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Το 2005 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα με στόχο να ανοίξει δικό του εστιατόριο και το πετυχαίνει το 2008 αλλάζοντας τα δεδομένα στο χώρο.

    Στο Μεγανήσι της Λευκάδας καταφθάνουν από διάφορα μέρη για ν’απολαύσουν τα δημιουργικά πιάτα του αλλά η κρίση τον αναγκάζει στη διακοπή της λειτουργίας του μετά από κάποια χρόνια. Πάντα όμως ο στόχος του ανήσυχου σεφ είναι να επιστρέψει στο Μεγανήσι και να ξανανοίξει το εστιατόριο.

     

    Το 2011 ανοίγει στην Αθήνα το «Vezene» και ανεβάζει τον πήχη της εστίασης πολύ ψηλά. Πειραματίζεται με άγνωστες ελληνικές πρώτες ύλες, ψάχνει μικρούς παραγωγούς, αγρότες, μικρές φάρμες και κάνει το αθηναϊκό κοινό να παραμιλά με τη δημιουργική του κουζίνα. Και όχι μόνο το αθηναϊκό… μεσοβδόμαδα που βρέθηκα να τρώω στο «Vezene» το 80% του κοινού του ήταν ξένοι επιχειρηματίες, ζευγάρια τουριστών, γυναίκες που έδειχναν ν’απολαμβάνουν την κουζίνα του και το άψογο service. Η ομάδα του Άρη Βεζενέ από την κουζίνα μέχρι τη σάλα κινείται σαν εργατικό μελίσσι. Καθένας στο πόστο του φροντίζει να περιποιηθεί τον πελάτη και το καταφέρνουν εξαιρετικά.

    Για να γίνεται όμως τόσος θόρυβος γύρω απ’το όνομα του Άρη Βεζενέ, κάποιος λόγος θα υπάρχει… θα τον ανακαλύψετε μόνο αν δοκιμάσετε την κουζίνα του. Ο χαρακτηρισμός Greek inspired bistro είναι αυτός που ταιριάζει απόλυτα στο «Vezene».  Η κουζίνα του είναι πληθωρική με ένταση και βαθιά νοστιμιά! Γεύσεις που δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις. Δεν έχω λόγια για τη μπρουσκέτα με το μεδούλι που έκανε τους γευστικούς μου κάλυκες να στήσουν τρελό χορό!

     

    Η baby lamb pie ψημένη στον ξυλόφουρνο είναι ένα rustic πιάτο με τη γραβιέρα Κρήτης να συνδυάζεται μοναδικά με το 6 ημερών καπνιστό αρνί. Η raita sauce (με βάση το γιαούρτι) δρόσιζε το πιάτο αλλά εγώ ήθελα να το απολαύσω με όλη του τη λιπαρότητα. Όσο για το mini wagyu burger με fois gras και μαρμελάδα κρεμμύδι, θα σας έλεγα να μην τα χάσετε για κανένα λόγο… πιάτο που δεν φεύγει απ’τον κατάλογο και δικαιολογημένα έχει πολλούς fan!

     

    Η βοδινή ουρά γιουβέτσι που στον κατάλογο ήταν με νιόκι Λευκάδος, τη βραδιά που πήγαμε ήταν με κριθαράκι αλλά η γεύση του μελωμένου κρεατικού σε συνδυασμό με το σωστά χυλωμένο ζυμαρικό, έδινε ένα άρτια εκτελεσμένο πιάτο. Και το πιάτο που αξίζει μνείας από ένα σεφ με φαντασία και ταλέντο, είναι το βοδινό ταρτάρ «παστίτσιο»! Χειροποίητο κανελόνι, κρέμα πατάτας και καθαρό βοδινό ταρτάρ που αναμιγνύοντάς τα, το γευστικό αποτέλεσμα συναρπάζει!

     


    Το κρέας είναι το δυνατό του σημείο. Έχει εξαιρετικά steaks διαφορετικών προελεύσεων και ωριμάνσεων. Στην παρουσίαση που θα σας κάνει ο σερβιτόρος πριν την παραγγελία, στο τραπέζι σας, θα μάθετε για τις κοπές και τις ράτσες και θα σας κατευθύνει τι να επιλέξετε σύμφωνα με τα γούστα σας.

    Στο γλυκό η πρόταση είναι μία! Το θηριώδες Deal Closer (αλλά πρέπει να είστε τουλάχιστον 3-4 άτομα για να το μοιραστείτε). Ένα φαντασμαγορικό βουνό από παγωτό, σοκολάτα, μπισκότα, ξηρούς καρπούς και butterscotch! Ότι περιγραφή και να κάνω θα το αδικήσει..

     

    Δυστυχώς αυτή τη φορά, ήμασταν δύο και ήταν αδύνατο να το παραγγείλουμε, αλλά και το τιραμισού που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό.

    Η λίστα κρασιών είναι πλούσια και το κόστος κατ’άτομο €50 -70 χωρίς κρασί.

    Βρασίδα 11, Αθήνα
    Τηλ. 210 7232002

    Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά πατήστε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ