• Food

    Τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι με γλυκιές μελιτζάνες στην κατσαρόλα

    Μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες


    Συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη για τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι που συνοδεύεται από γλυκές μελιτζάνες. Μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για να αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες ως συνοδευτικό. Προσοχή να μην είναι κομμένες σε πολύ μικρά κομμάτια οι μελιτζάνες, ώστε να μη παραβράσουν μέσα στην κατσαρόλα και λιώσουν. Επίσης οι μελιτζάνες ρουφάνε πολύ λάδι, άρα 3-4 κουταλιές σούπας λάδι είναι αρκετές για το σοτάρισμα.

    ΥΛΙΚΑ

    600 γρ. μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κύβους 4×4

    300 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

    800  γρ. ντομάτα κονκασέ

    2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

    ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

    ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

    ¼ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη

    1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή σε σκόνη

    1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

    1 κ.γ. πελτές ντομάτας

    35 γρ. κουκουνάρι

    200 ml. ζωμό βοδινού

    1 φύλλο δάφνης

    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    Ελαιόλαδο

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Προετοιμασία και εκτέλεση

    1. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε μέσα το μοσχάρι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φοράμε γάντια μίας χρήσης και το ανακατεύουμε καλά ώστε να πάνε όλα τα υλικά παντού. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
    2. Βάζουμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το κρέας σε δόσεις και το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
    3. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη.
    4. Έπειτα ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, το κουκουνάρι, το κύμινο, την πάπρικα, τη δάφνη, την κανέλα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ και σιγομαγειρεύουμε για 1- 1 ½ ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
    5. Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Βάζουμε μέσα τις μελιτζάνες, προθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τις σοτάρουμε πολύ καλά. Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
    6. Τα τελευταία 15 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας ελαφρώς.
    7. Όταν είναι έτοιμο το μοσχάρι, σερβίρουμε ζεστό.

    Πηγή: Γιώργος Τσούλης



    ΣΧΟΛΙΑ