• Food

    Το ψωμί της καραντίνας: Χωρίς ζύμωμα και χωρίς μαγιά

    • NewsRoom

    Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay


    Υπέροχο, γρήγορο και πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα και χωρίς μαγιά από τον Άκη Πετρετζίκη!

    Θα χρειαστούμε:

      • 360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
      • 1 κ.γ. αλάτι
      • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
      • 80 γρ. ελαιόλαδο
      • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
      • 100 γρ. μπίρα, ή σόδα αναψυκτικό
      • μυρωδικά, προαιρετικά

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

    Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού η σόδα.

    Δημιουργούμε έναν λάκκο στη μέση του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τη μπίρα.

    Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά της ζύμης.

    Παίρνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και ζυμώνουμε πλάθοντας ένα καρβελάκι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας.

    Μεταφέρουμε το ψωμί στο ταψί και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι από πάνω.

    Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.

    Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά.

    Kόβουμε το ψωμί σε φέτες και σερβίρουμε με τυρί, ντομάτα και ελιές.

    Χρήσιμη συμβουλή:

    Η σόδα είναι το πιο σημαντικό υλικό γιατί αντιδρά με το γιαούρτι και βοηθάει το ψωμί να φουσκώσει.

    Aν το γιαούρτι δεν είναι στραγγιστό, ίσως χρειαστεί παραπάνω αλεύρι.

    Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 20-30% με αλεύρι ολικής άλεσης.

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη.



    ΣΧΟΛΙΑ