• Food

    Παραδοσιακή λαχταριστή σιφνέικη ρεβυθάδα

    • NewsRoom

    Ρεβυθάδα Σίφνου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Ένα παραδοσιακό πιάτο από το αγαπημένο κυκλαδίτικο νησί, που πρέπει να δοκιμάσετε. Μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

    Υλικά

    1 κιλό ρεβύθια βραστερά
    4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
    1½ φλ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ αλάτι (κοφτές)
    2 κ.σ πιπέρι (κοφτές)
    νερό κρύο
    λεμόνι για το σερβίρισμα
    πήλινο τσουκάλι Σιφνέικο
    αλεύρι και νερό για το σφράγισμα του σκεύους

    Εκτέλεση

    Η ρεβυθάδα Σίφνου σε πήλινο γίνεται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο, όμως μπορείτε να τη φτιάξετε και στη γάστρα, στο φούρνο του σπιτιού σας. Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό θερμοκρασίας δωματίου.

    Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα.

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το νερό. Το νερό που προσθέτουμε, πρέπει να είναι απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου και γέρνοντας στο πλάι το πήλινο τσουκάλι, να φθάνει στην άκρη του χείλους του και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και το βάζουμε στον ξυλόφουρνο.

    Αφήνουμε τη ρεβυθάδα να σιγοψηθεί για πολλές ώρες. Ανάλογα με την θερμοκρασία του φούρνου, την αφήνουμε για 6-10 ώρες στον ξυλόφουρνο.

    Για καλύτερο αποτέλεσμα ζυμώστε μια αραιή ζύμη με αλεύρι και νερό και τυλίξτε την γύρω από το καπάκι στην ένωση με το τσουκάλι. Έτσι η ρεβυθάδα θα ψηθεί μέσα στα λίγα υγρά της.

    Μη βάζετε πολύ νερό στην ρεβυθάδα, γιατί θα σας βγει σαν σούπα και δεν πρέπει να βγει με ζουμιά.

    Μπορείτε εναλλακτικά να τα βάλετε σε μία χοντρή γάστρα με καπάκι, ή σε κεραμικό σκεύος με καπάκι. Πρέπει όμως το μέγεθος της γάστρας, να είναι τέτοιο που σχεδόν να γεμίσει με τα ρεβίθια, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και δε θα ψηθούν σωστά. Δηλαδή δεν πρέπει να είναι απλωτή η γάστρα. Είναι σημαντικό να καλύπτονται τα ρεβύθια από το νερό και να είναι μαζεμένα μέσα στο σκεύος και όχι απλωτά.

    Εναλλακτικά ψήστε την ρεβυθάδα στον οικιακό φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 170 βαθμούς C για περίπου 4 ώρες.

    Αν έχετε χρόνο, βάλτε πιο χαμηλά την φωτιά στους 140-150 βαθμούς C και αφήστε τα όλη την νύχτα στο φούρνο να σιγοψήνονται για 6 με 7 ώρες.

    Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



    ΣΧΟΛΙΑ