• Food

    Το αλάτι της ζωής μας

    • NewsRoom
    αλάτι


    Αλάτι ανακατεμένο με πολύτιμη μαύρη τρούφα. Με τριαντάφυλλα. Με φλούδια εσπεριδοειδών. Με πράσινο τσάι. Δεν υπάρχει λόγος το αλάτι της ζωής μας να είναι βαρετό, όταν μπορεί να κάνει την διαφορά!

    Χρόνια πριν, στην υπαίθρια αγορά του Campo dei Fiori, στην Ρώμη, το μάτι μου έπεσε σε ένα πάγκο με μικρά σακουλάκια τακτοποιημένα στη σειρά. Αλάτια. Ανακατεμένα με όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα, με ότι μπορούσες να φανταστείς. «Μα με τριαντάφυλλα», είπα στην κοπέλα που τα πουλούσε. «Δοκίμασε το με θαλασσινά, μου απάντησε, κι έλα να μου πεις». Και βέβαια είχε δίκιο. Αυτό το αλατάκι με τα ροζ τρίμματα από τα αποξηραμένα πέταλα, έκανε τις γαρίδες στις οποίες το δοκίμασα να ξεχωρίσουν.

    Το επόμενο βήμα ήταν να φτιάξω τα δικά μου αρωματικά αλάτια. Και ήταν το πιο απλό πράγμα. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καμιά συνταγή. Διαλέγεις το αρωματικό που θα χρησιμοποιήσεις και το ανακατεύεις με λίγο χοντρό αλάτι είτε στο μούλτι είτε στο γουδί, κι αυτό είναι. Τα αλάτια της φωτογραφίας μόλις φτιάχτηκαν (σε πέντε λεπτά) και είναι αρωματισμένα με ξύσμα πορτοκαλιού, πράσινο τσάι, αποξηραμένα πορτσίνι και ξύσμα πορτοκαλιού. Που θα τα χρησιμοποιήσω; Εκείνο με τα πορτσίνι θα απογειώσει ένα απλό ριζότο. Αυτό με το πράσινο τσάι θα το χρησιμοποιήσω για να ενισχύσω τη γεύση των λαχανικών στον ατμό. Το ανακατεμένο με πορτοκάλι θα πασπαλιστεί πάνω από βραστές γαρίδες κι αυτό με το λεμόνι θα αρωματίσει ένα ψητό ψάρι. Εννοείται, ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις γεύσεις – είναι θέμα γούστου.

    Προτείνω όμως ανεπιφύλακτα δύο ξεχωριστές χρήσεις: Φτιάξτε αλάτι αρωματισμένο με τη φλούδα ενός λάιμ και χρησιμοποιήστε για να βουτήξετε το χείλος του ποτηριού στο οποίο θα σερβίρετε μαργαρίτα ή όποιο άλλο κοκτέιλ θέλει αλάτι στο ποτήρι.

    Πασπαλίστε ελάχιστο αλάτι με πράσινο τσάι πάνω από το σοκολατένιο σας γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο – είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει!

    Για την παρασκευή τους είπαμε, δεν υπάρχει συνταγή. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι κανόνες:

    • Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό θα πρέπει να είναι αποξηραμένο. Πάρτε το ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ ή λάιμ και βάλτε το στο φούρνο στους 80 βαθμούς μέχρι να ξεραθούν τελείως.
    • Μια καλή αναλογία (για τα δικά μου γούστα) είναι μισό κουταλάκι του γλυκού αρωματικό για δυο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι. Όσο αυξάνεται η ποσότητα του αρωματικού τόσο πιο έντονο γίνεται και το αλάτι μας.
    • Βάλτε αλάτι και αρωματικό στο μούλτι και χτυπήστε τα να γίνουν σκόνη. Για πιο χοντρό αλάτι χτυπήστε τα μέσα σε γουδί.
    • Μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες, εύκολα αλλοιώνονται αυτά τα αλάτια και μπορούν να καταστρέψουν ένα πιάτο. Αυτές οι δυο κουταλιές που είπα πιο πάνω, είναι ότι πρέπει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το διατηρούμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς.
    • Χρησιμοποιήστε αυτό το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος. Ακόμη καλύτερα πασπαλίστε λίγο στο πιάτο που έχει ήδη σερβιριστεί. Δεν θα προσθέσει μόνο άρωμα και γεύση αλλά και ομορφιά.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ