• Food

    Μυδοπίλαφο: To απόλυτο θαλασσινό σπιτικό πιάτο

    μυδοπιλαφο

    Μυδοπίλαφο από τον Γιώργο Τσούλη.


    Είναι καλοκαιράκι και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλη εποχή να δοκιμάσουμε αυτή την συνταγή για μυδοπίλαφο, που μας προτείνει ο Γιώργος Τσούλης. Τα θαλασσινά, άλλωστε, έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Ο σεφ συμβουλεύει να μην φάμε όσα μύδια δεν ανοίξουν.

    Υλικά

    250 γρ. ρύζι νυχάκι

    180 γρ. μύδια

    1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

    ½ ντομάτα, χωρίς σπόρια, κομμένη σε κυβάκια

    1 φρέσκο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο

    50 ml. ελαιόλαδο

    2 φύλλα δάφνης

    20 ml. ούζο

    ½ μάτσο του άνηθου, ψιλοκομμένο

    750 ml. ζεστό νερό

    Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

    Αλάτι

    Πιπέρι

    Ωμό ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τα μύδια, χρησιμοποιώντας το σύρμα για το καθάρισμα των πιάτων, ώστε να βγάλουμε το χώμα. Αφαιρούμε τις τριχούλες που έχουν τα μύδια πάνω τους.

    Βάζουμε τα μύδια σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με βρεγμένο χαρτί και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

    Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία κουτάλα.

    Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Ανακατεύουμε συχνά, ώστε να μην κολλήσει το ρύζι.

    Σβήνουμε με ούζο και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ζεστό νερό, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Μόλις βράσει το ρύζι, αφαιρούμε τα μύδια από το ψυγείο, τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, κλείνουμε με το καπάκι και, όταν ανοίξουν όλα τα μύδια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

    Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας με ωμό ελαιόλαδο.

    Πηγή: Γιώργος Τσούλης



    ΣΧΟΛΙΑ