• Food

    Μαγειρίτσα: Η παραδοσιακή συνταγή για το Μεγάλο Σάββατο από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom


    Μαγειρίτσα: Φτιάξτε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για το Μεγάλο Σάββατο!

    Απολαύστε τη το βράδυ της Ανάστασης στο γιορτινό τραπέζι!

    Συστατικά

    • 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
    • 2 φέτες λεμόνι
    • 2 φύλλα δάφνης
    • αλάτι
    • 10-15 κόκκους πιπεριού
    • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 2 κλ. δεντρολίβανο
    • 50 γρ. κρασί λευκό
    • 1 κύβο κότας
    • 1 1/2 λίτρο νερό
    • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • 1 μαρούλι
    • 1/4 ματσάκι άνηθο
    • 100 γρ. ρύζι γλασέ

    Για το αυγολέμονο

    • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
    • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
    • 2 αβγά
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για το σερβίρισμα

    • 1 κ.σ. άνηθο
    • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
    • πιπέρι
    • φρέσκο κρεμμυδάκι

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Τοποθετούμε τηνκατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
    • Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
    • Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
    • Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
    • Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
    • Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
    • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
    • Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
    • Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

    Για το αυγολέμονο

    • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
    • Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
    • Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
    • Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
    • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

    akispetretzikis.com



    ΣΧΟΛΙΑ