• Food

    Λαχταριστή αλμυρή μπουγάτσα με γέμιση από νόστιμα φρέσκα υλικά

    • NewsRoom
    αλμυρη μπουγατσα

    Αλμυρή μπουγάτσα – φετίρ


    To feteer αποτελεί μια λαχταριστή επιλογή, που έχει κάτι από πίτσα, αλλά και στοιχεία από pancake. Πρόκειται για μια βάση από αφράτο ζυμάρι, στην οποία οι Αιγύπτιοι προσθέτουν διάφορα υλικά, αλμυρά και γλυκά, με τα αυγά και τα βερίκοκα να αποτελούν κάποιες από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές. Οι Φαραώ, πάντως, προτιμούσαν να απολαμβάνουν τα feteers τους με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Εδώ, παρατίθεται μια νόστιμη αλμυρή έκδοση του φετίρ, δια χειρός Άκη Πετρετζίκη.

    Υλικά

    Για τη ζύμη

    360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    ½ κ.γ. αλάτι
    350 γρ. χλιαρό νερό
    250-500 γρ. βούτυρο, λιωμένο

    Για τη γέμιση

    150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
    50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
    1½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες

    Εκτέλεση

    Ανακατεύουμε στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι με το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε στη μεσαία ταχύτητα όσο χρειαστεί, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και υγρή ζύμη. Θα κολλάει λίγο – και έτσι πρέπει, για να μπορέσουμε να την απλώσουμε καλά.

    Μοιράζουμε τη ζύμη στα 4 και την περιχύνουμε με 100 γρ. λιωμένο βούτυρο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα προτού ξεκινήσουμε να τη δουλεύουμε.

    Απλώνουμε λιωμένο βούτυρο σε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης. Την ανοίγουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας, ώστε να γίνει πάρα πολύ λεπτή και διάφανη. Διπλώνουμε το αριστερό ¼ της ζύμης πάνω στην υπόλοιπη, πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε το δεξί ¼ πάνω στο μεσαίο κομμάτι.

    Απλώνουμε πάλι και άλλο λιωμένο βούτυρο. Διπλώνουμε το πάνω ¼ της ζύμης προς το κέντρο και αφού αλείψουμε πάλι με λιωμένο βούτυρο διπλώνουμε και το κάτω ¼ προς τα πάνω. Φτιάχνουμε δηλαδή έναν φάκελο.

    Το κομμάτι αυτό της ζύμης το κόβουμε στα 4. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, οπότε, στο τέλος, καταλήγουμε με 16 τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Μοιράζουμε τα τετράγωνα κομμάτια ζύμης σε δύο ταψιά με λαδόκολλα αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζοντας τα feteers μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

    Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

    Πηγή: AKISPETRETZIKIS



    ΣΧΟΛΙΑ