• Food

    Η Guardian αποθεώνει τη… χωριάτικη!


    Ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κρεμμύδι, φέτα, ελαιόλαδο… Πέντε υλικά αρκούν για μια υπέροχη χωριάτικη σαλάτα, ένα πιάτο που τιμούν κάθε χρόνο χιλιάδες ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα.

    Και σε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικότατο για την ελληνική κουζίνα πιάτο αφιερώνει η εφημερίδα Guardian τη στήλη «How to eat».

    «Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δροσιστικά πιάτα του καλοκαιριού. Ήρθε η ώρα να κόψουμε ψωμί, να απαγορεύσουμε τα πράσινα φύλλα σαλάτας και να τη γεμίσουμε ελιές», σημειώνει στον πρόλογο.

    Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα απλό πιάτο πέντε υλικών, που καταναλώνεται ως κυρίως πιάτο, συνοδεύεται από φρέσκο ψωμί, με τη διαδικασία της γνωστής σε όλους μας «βούτας» να είναι απαραίτητη.

    Πρόκειται για ένα πιάτο αντιθέσεων. Γλύκα και οξύτητα, αρμύρα και όξινες νότες, χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια τέλεια αρμονία. Όπως περιγράφει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, τα κομματάκια της φέτας στο αλμυρό ζουμί με το λάδι και τους χυμούς της ντομάτας είναι, αναμφισβήτητα, το αποκορύφωμα της απόλαυσης.

    Μάλιστα, ο συντάκτης κοιτά να επιστήσει την προσοχή και σε κάποια άλλα στοιχεία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια σωστή χωριάτικη, όπως το ότι η φέτα δεν γίνεται να μένει ολόκληρη πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, πρέπει να κόβεται.

    Δεν χρειάζεται να την φάτε σε ένα μαγικό, καλοκαιρινό τοπίο με τη θερμοκρασία να πιάνει «κόκκινο». Τρώγεται άνετα και κάτω από μία στέγη γράφει με χιούμορ.

    Για τον δημοσιογράφο, η χωριάτικη σερβίρεται σε βαθύ λευκό πιάτο με κουτάλι και πιρούνι, όπως ταιριάζει στον καθένα.

    Συνοδεύεται με ένα ελαφρύ, «τραγανό» λευκό κρασί με οξύτητα, όπως Ασύρτικο Σαντορίνης, παγωμένο νερό ή φθηνή, παγωμένη μπύρα.



    ΣΧΟΛΙΑ