• Food

    Γύρος με πιστοποίηση: Το δημοφιλές έδεσμα γίνεται… ΕΠΙΠ

    • NewsRoom


    Και με τη βούλα του υπουργού (Αγροτικής Ανάπτυξης) θα πιστοποιηθεί ως ελληνικό προϊόν ο δημοφιλής γύρος. Έτσι, θα γίνει το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) της χώρας, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης.

    Η υπουργική απόφαση, που θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες, θα καθορίζει τη διαδικασία αναγνώρισης του προϊόντος.

    «Με την πιστοποίηση» τόνισε ο υπουργός μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) «θεωρούμε ότι θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου, που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδας στην ΕΕ. Έτσι, θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής και η “συνταγή” του».

    Τα προϊόντα ΕΠΙΠ είναι μία από τις κατηγορίες των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων, όπως είναι αντίστοιχα τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

    ΕΠΙΠ χαρακτηρίζεται ένα προϊόν που:

    • Δεν συνδέεται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή,
    • Παράγεται βάσει καθορισμένων προδιαγραφών,
    • Η σύνθεση, η παραγωγή ή η μεταποίησή του αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή πρακτική για το συγκεκριμένο προϊόν ή οι πρώτες ύλες ή τα συστατικά του είναι τα παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα για το συγκεκριμένο προϊόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα πιο νόστιμα σουβλάκια της πόλης – 5 επιλογές με αυθεντικές συνταγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγελάκι της Victoria Secret αποκαλύπτει το απρόσμενο μυστικό του για τέλειο σώμα: Τρώτε άφοβα ελληνικό σουβλάκι!



    ΣΧΟΛΙΑ