• Food

    Φτιάξτε μόνοι σας Croque Monsieur και Croque Madame για ένα τέλειο brunch!

    • NewsRoom


    Είναι φορές που σκεφτήκατε ότι το brunch που φάγατε σε εκείνο το ωραίο μαγαζί ήταν κάπως ακριβό γι’ αυτό που προσέφερε; Με την συνταγή του Γιώργου Τσούλη μπορείτε τώρα να φτιάξετε τα δικά σας croque monsieur και croque madame, να καλέσετε φίλους στο σπίτι και να περάσετε άνετα και οικονομικά ένα τέλειο μεσημέρι Σαββάτου!

    ΥΛΙΚΑ

    • 55 γρ. Γραβιέρα, τριμμένη
    • 30 γρ. Βούτυρο
    • 4 Φέτες ψωμί του τοστ
    • 2 Φέτες καπνιστό ζαμπόν
    • 2 κ.γ. Μουστάρδα

    Για τη μπεσαμέλ

    • 250 γρ. Γάλα
    • 55 γρ. Γραβιέρα, τριμμένη
    • 30 γρ. Αλεύρι
    • 30 γρ. Βούτυρο
    • Λίγο μοσχοκάρυδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι

    Για τα madame

    • 2 Αυγά, μεγάλα
    • Πιπέρι

    Προετοιμασία και Εκτέλεση

    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
    2. Για τη μπεσαμέλ: Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω από δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το αλεύρι και με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.
    3. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη δημιουργηθούν σβόλοι στο μείγμα μας. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να δημιουργηθεί μια βελούδινη η κρέμα.
    4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο. Αφού ανακατέψουμε καλά να λιώσει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν κριθεί απαραίτητο. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
    5. Σε ένα ξύλο κοπής απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Σε δύο από αυτές, μοιράζουμε την ποσότητα της μουστάρδας και την αλείφουμε με ένα μαχαίρι. Από πάνω απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν.
    6. Στις άλλες δύο φέτες μοιράζουμε τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ που κάναμε προηγουμένως και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί. Κλείνουμε την φέτα ψωμιού με το ζαμπόν με την φέτα ψωμιού της μπεσαμέλ σχηματίζοντας ένα σάντουιτς. Επαναλαμβάνουμε και για το άλλο.
    7. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Αφού λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
    8. Τα αποσύρουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Από πάνω μοιράζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για αλλά 3 λεπτά ή μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
    9. Αν θέλουμε να κάνουμε croque madame, τότε στο διάστημα αυτό προετοιμάζουμε τα τηγανητά αυγά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Μόλις λιώσει, σπάμε τα αυγά και τα αφήνουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό και σκεπάζουμε με ένα γυάλινο καπάκι ώστε ο ατμός να ψήσει και το πάνω μέρος.
    10. Σερβίρουμε τα σάντουιτς σε ρηχά πιάτα προσθέτοντας από πάνω το αυγό.

    Πηγή: Γιώργος Τσούλης



    ΣΧΟΛΙΑ