• Food

    Άρωμα Κυκλάδων: Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες

    • NewsRoom

    Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


    Αυτό το κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες είναι η συνταγή του πατατάτου των Κυκλάδων, που, όποιος το δοκιμάζει, υποκλίνεται στη νοστιμιά και την απλότητά του. Μια συνταγή της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου, για έντονη αλλά και σπιτική απόλαυση.

    Υλικά Συνταγής

    1.200 γραμ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (εναλλακτικά αρνί ή κατσίκι)
    5 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
    2 σκ. σκόρδο σπασμένες
    6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
    2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
    4-5 κόκκους μπαχάρι
    1 δαφνόφυλλο
    1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    Για το κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στο φούρνο, ή όπως το λέμε στα νησιά μας, κυκλαδίτικο πατατάτο, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για να κάνουμε ωραία κρούστα, περίπου 6′-7′.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας για 3′-4′. Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με το κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί 2′-3′ και να βγάλει όλο το συμπυκνωμένο άρωμα της ντομάτας.

    Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Τέλος, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να μισοσκεπάσουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου μία ώρα και 20′ μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με ελάχιστη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.

    Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



    ΣΧΟΛΙΑ