• Food

    Alficon: Fine Dining αλά ελληνικά!

    • της Κυριακής Παππά, Food Blogger

    ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα και ο Νικόλαος Βοργιάς, Alficon


    Μάρτη του 2018, δύο νεαροί σεφ κάνουν το επιχειρηματικό τους ντεμπούτο σε μια περιοχή ανερχόμενη στον τομέα της εστίασης, που δεν είναι άλλη από το Παγκράτι.

    Ο Δημήτρης Ζύμπα και ο Νίκος Βοργιάς ανακαινίζουν ένα νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ηρώνδα, ανάμεσα στην πλατεία Μάνου Χατζιδάκι και στο Καλλιμάρμαρο και του δίνουν το όνομα «Alficon»· άλφι, το πρώτο συνθετικό της λέξης άλφιτον (το κριθάρι στ’αρχαία) και icon (εικόνα στην αγγλική). Έτσι γεννιέται το Alficon, που στόχος των ιδιοκτητών και σεφ, είναι να αναδείξουν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

    Ο χώρος παλιότερα στέγαζε μια τρατορία, η οποία μεταφέρθηκε δίπλα κι έγιναν αρκετές αλλαγές, φροντίζοντας όμως να κρατήσουν πολλά στοιχεία του παλαιού νεοκλασικού, απείραχτα. Ακόμη και κάποια τούβλα που βρήκαν στην αυλή, με αρχικά γράμματα χαραγμένα πάνω (ίσως του πρώτου ιδιοκτήτη) τα κράτησαν και σερβίρουν πάνω κάποια πιάτα τους.

    Το επισκέφτηκα σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξεκίνημά του, αφήνοντας ένα περιθώριο να βρουν το ρυθμό τους και τη σωστή ροή και βρέθηκα να δειπνώ στο φιλόξενο περιβάλλον τους λίγο πριν αλλάξουν το ανοιξιάτικο μενού και ξεκινήσουν το καλοκαιρινό, που ήδη σερβίρεται σε τραπεζάκια στην πεζοδρομημένη Ηρώνδα.


    Το μενού τους αλλάζει κάθε τρεις μήνες βάσει εποχικότητας των υλικών και έχουν συνεργασία με μικρούς τοπικούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα. Εισαγωγή στο μενού με ελαιόλαδο παραγωγής του Νίκου απ’το Ληξούρι, ελιές κι αέρινη ταραμοσαλάτα με χειροποίητο ψωμί! Τα πιατάκια, αυτά που σέρβιραν οι παλιές νοικοκυρές γλυκό του κουταλιού.

    Συνέχεια με βελουτέ από μπρόκολο με γαρίδα πανέ και γάλα καρύδας ενώ το χτένι συνοδευόταν από σπαράγγια, μήλο και μπούκοβο. Το μοσχάρι ταρτάρ με λάδι τρούφας, φουντούκι και μανιτάρι είναι από τα πολύ «δυνατά» ταρτάρ που σερβίρονται στην Αθήνα!

    Πιάτο must που δεν έφυγε απ’το χειμερινό menu γιατί το αγαπούν οι πελάτες – και όχι άδικα – είναι ο γιαουρτοταβάς με ρύζι, αρνίσια γλυκάδια και κατσικίσιο γιαούρτι, το οποίο φτιάχνεται στο εστιατόριο. Ξέρετε πολλά εστιατόρια που το γιαούρτι που σερβίρουν το φτιάχνουν στο χώρο τους; Το πιάτο εξαιρετικό τόσο σε παρουσίαση όσο και σε γεύση!

    Το κυρίως πιάτο, ωδή στην ελληνική κουζίνα! Κατσικάκι Νάξου με φάβα, καφέ και πορτοκάλι. Τα γλυκά τους αλλάζουν καθημερινά! Ο Νίκος κι ο Δημήτρης σα να με περίμεναν και έφτιαξαν σορμπέ πικραμύγδαλο εκείνη τη μέρα· λατρεύω τη γεύση του πικραμύγδαλου κι εδώ το συμπλήρωνε μια μους τριαντάφυλλο. Η δεύτερη επιλογή μια λευκή σοκολάτα με μαριναρισμένες φρέσκες φράουλες, που επίσης μ’ άρεσε πολύ.

    Στη λίστα κρασιών τους, μην αναζητήσετε γνώριμες ετικέτες.. επιλέγουν φυσικά κρασιά από αξιόλογα οινοποιεία και οι λίγες ετικέτες τους είναι ξεχωριστές.


    Όταν μπορείς ν’απολαύσεις σε ποτήρι ένα βοστιλίδι που οινοποιείται όσο γίνεται φυσικά και ωριμάζει σε 2ης χρήσης βαρέλια  που φέρει το όνομα Μεταγειτνίων απ’το κτήμα του Ευρυβιάδη Σκλάβου, τον πρωτοπόρο στη βιοδυναμική καλλιέργεια στην Κεφαλονιά (extra credits στο Φώτη Βαλλάτο που μ’έμαθε να αγαπώ τα φυσικά κρασιά), πρέπει να νιώθεις ευγνώμων σε όποιον έφτιαξε τη wine list!

    Στην ίδια λίστα κρασιά απ’το κτήμα Τάτση στην περιοχή Γουμένισσα Κιλκίς… ακόμη ακόμη Τσαπουρνάκο απ΄το κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης! Πως να μείνεις στα τετριμμένα;;

    Θα γυρίσω σύντομα στον όμορφο πεζόδρομο αφού και το service ήταν άψογο, να δοκιμάσω το καλοκαιρινό μενού τους.


    Κόστος γύρω στα €40 το άτομο και μενού degustation 50

    Ηρώνδα 8, Παγκράτι
    Τηλ. 216 9005059

    Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά πατήστε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ