• Δελτία Τύπου

    Το πρώτο «Athens Entrepreneurship Forum» του Cambridge Judge Business School στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

    • NewsRoom

    Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών & Πρόεδρος ΕΕΝΕ


    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Cambridge Judge Business School (CJBS) του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Ελλάδα, το «Athens Entrepreneurship Forum». Το φόρουμ συνδιοργάνωσαν το CJBS, o Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

    Η εκδήλωση, με τίτλο «Μία επαναπροσέγγιση της Εθνικής Αναπτυξιακής Πρόκλησης: Η Επιχειρηματικότητα & οι Επενδύσεις ως Πυξίδα για την Επιτάχυνση της Ανάπτυξης», φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Γεώργιος Αποστολόπουλος» του Ομίλου Ιατρικού στην Κηφισιά, με την οργανωτική συνδρομή της ΕΕΝΕ.

    Κεντρικός ομιλητής από την πλευρά του Cambridge ήταν ο Καθηγητής Στέλιος Καββαδίας, επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, ενώ από Ελληνικής πλευράς, ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, και Πρόεδρος της ΕΕΝΕ.

    Ο Δρ. Αποστολόπουλος στάθηκε στην ειδική σημασία του Φόρουμ, καθώς και στο «καίριο timing», σημειώνοντας πως διαφαίνονται εκείνες οι ενδείξεις που συντείνουν σε μία θετική στροφή στην αγορά. Αυτή τη δυναμική, εξήγησε, «πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες που θα ξεκλειδώσουν την παγιδευμένη υπεραξία σε όλο το φάσμα του ελληνικού επιχειρείν».

    Προσέθεσε, πως οι αξίες της συνεργατικότητας και της διασύνδεσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας σε όλο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας. Στάθηκε, παράλληλα, στην εντυπωσιακή «ασύμμετρη» συμβολή του νεοφυούς οικοσυστήματος της χώρας στην οικονομία, αλλά και, στην αλλαγή κουλτούρας και προσέγγισης προς την επιχειρηματικότητα.

    Στον άξονα αυτό, αναφέρθηκε και στις έρευνες κοινής γνώμης που το αποτυπώνουν, καθώς και στις ειδικές σχετικές έρευνες που έχει δημοσιεύσει η ΕΕΝΕ σε συνεργασία με την qed για την άνοδο του «επιχειρείν» ως αξία στην ελληνική κοινωνία.

    Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Οικονομολόγος & Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων, κ. Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής ΝΔ, κ. Παύλος Ευθυμίου, Διευθυντής Στρατηγικής & Εξωτερικών Σχέσεων ΕΕΝΕ

    Ο κ. Καββαδίας, ανέδειξε τους τρόπους ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας, και την κρίσιμη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη. Έκανε χρήση σειράς παραδειγμάτων από την εμπειρία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Cambridge, αλλά και τα ειδικά προγράμματα επιτάχυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που διευθύνει.

    Επικεντρώθηκε στις στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καινοτόμες επιχειρήσεις για να κατακτήσουν νέες αγορές στο ανταγωνιστικό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, και υπογράμμισε τα εργαλεία και τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα και να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία. Ενώ, έκλεισε την εισήγησή του, γεφυρώνοντας την μεγάλη εικόνα με την ελληνική πραγματικότητα καταθέτοντας μία σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις.

    Η κα. Donnell Ocker Roy, Διευθύντρια του Cambridge Judge Business School, παρουσίασε τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στο πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων «Ignite», καθώς και το «SME Growth Challenge» ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα για την ανάπτυξη των μεσαίων επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, παρέδωσε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ένα «report» σχετικά με την αξιοποίηση της δωρεάς που πραγματοποίησε ο Όμιλος στο CJBS, ευχαριστώντας τον κ. Αποστολόπουλο για την υποστήριξή του.

    Ο Δρ. Αποστολόπουλος, δεσμεύθηκε, πως το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής στη σχέση του Πανεπιστημίου και της Ελλάδας, και πως στόχο αποτελεί να φιλοξενηθούν στη χώρα μας το πρώτο «Ignite» εκτός Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ένα στοχευμένο «SME Growth Challenge».

    Καθ. Στέλιος Καββαδίας, Επικεφαλής Κέντρου Επιχειρηματικότητας CJBS, Δρ. Bασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών & Πρόεδρος ΕΕΝΕ, κα. Donnell Ocker Roy, Director of External Engagement CJBS, κ. Παύλος Ευθυμίου, Διευθυντής Στρατηγικής & Εξωτερικών Σχέσεων ΕΕΝΕ

    Μέσα από το Φόρουμ και τις πρωτοβουλίες αυτές, θα εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων αποφοίτων του Πανεπιστημίου, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία των σχετικών προγραμμάτων, και δύναται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

    Συντονίζοντας τη συζήτηση, ο Διευθυντής Στρατηγικής της ΕΕΝΕ, κ. Παύλος Ευθυμίου, σκιαγράφησε το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί εκ νέου η ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς και τη δυσκολία να επιταχυνθεί η ανάπτυξη απουσία μιας σειράς κρίσιμων αναπτυξιακών εργαλείων.

    Ακολούθησε «Live Interview» που διεξήγαγε ο αρχισυντάκτης του Fortune Greece, κ. Τάσος Ζάχος, με τους κ.κ. Αποστολόπουλο και Καββαδία να καταθέτουν την οπτική τους για την επιχειρηματικότητα, αν διδάσκεται και σε τι βαθμό, τις προϋποθέσεις για τις επενδύσεις, καθώς και τις προβλέψεις και  τα σχέδιά τους για το μέλλον.

    Τέλος, το Φόρουμ έκλεισαν με παρεμβάσεις τους η Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου και ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Η Δρ. Μιχαηλίδου κατέθεσε την μεγάλη εικόνα για την Ελληνική Οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να ολοκληρώσει η χώρα, σε όλα τα επίπεδα, για να επιτύχει μία ταχύρρυθμη ανάπτυξη με βιώσιμο ορίζοντα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε σειρά προτάσεων πολιτικής και μεταρρυθμίσεων ανά τομέα, που μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας.

    Oι ομιλητές με τους καλεσμένους – αποφοίτους του Cambridge



    ΣΧΟΛΙΑ