• Business

    Τίποτα δεν είναι σίγουρο για τη στερλίνα


    Μετά την ανατρεπτική απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για το Brexit, η στερλίνα ενισχύθηκε σημαντικά και κέρδισε έδαφος έναντι νομισμάτων όπως το ευρώ και το δολάριο. Για την ακρίβεια, η εβδομάδα 31 Οκτωβρίου 2016-4 Νοεμβρίου 2016, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν η καλύτερη εβδομάδα για το βρετανικό νόμισμα από το 2009.

    Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η στερλίνα έγινε ένα ασφαλές νόμισμα. Μάλιστα, η συμβουλή των πιο έγκριτων αναλυτών είναι να “Μη ξεγελιέστε από τη λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας της στερλίνας”.

    Συγκεκριμένα, η σουηδική τράπεζα Svenska Handelsbanken AB προβλέπει ότι το βρετανικό νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί σε ποσοστό 3% έναντι του ευρώ ενώ μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2017, θα φτάσει να διαπραγματεύεται στα 1,22 ευρώ. Τέλη του Μαρτίου όμως είναι και η προθεσμία που έχει η κυβέρνηση των Συντηρητικών για να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία του Brexit.

    Ο Claes Mahlen της Handelsbanken δήλωσε σχετικά ότι “Η πολιτική αστάθεια θα παραμείνει”, ενώ η ενίσχυση της στερλίνας “δεν ήταν μεν ασήμαντη, αλλά θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω, δεδομένων των συνθηκών”.

    στερλινα
    Το διάγραμμα αυτό αποτυπώνει την πορεία της στερλίνας από το δημοψήφισμα του Ιουνίου έως και τον Νοέμβριο του 2016, κατά την πρώτη εβδομάδα του οποίου το νόμισμα κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά από το 2009

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου) το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από την κυβέρνηση της Theresa May – η επίκληση του οποίου θα ξεκινήσει επίσημα τις διαδικασίες του Brexit, δηλαδή της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – δεν επιτρέπεται, εκτός εάν το αποφασίσει κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Επιπλέον, μπορεί το σενάριο του “hard Brexit” (το “σκληρό Brexit”, που όλοι απεύχονται, καθώς θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός Αρμαγεδδώνα για την οικονομία) να απομακρύνεται έπειτα από την απόφαση αυτή, ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν αυξημένη μεταβλητότητα για το βρετανικό νόμισμα.

    Σημειώνεται επίσης ότι η στερλίνα ενισχύθηκε περαιτέρω και από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25%, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι το τέλος του έτους. Αξιωματούχοι της Τράπεζας όμως άφησαν το παράθυρο ανοιχτό για περαιτέρω διαρθρωτικές κινήσεις στο μέλλον, ενώ εάν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ – των οποίων το αποτέλεσμα δύναται να προκαλέσει τεράστια μεταβλητότητα στις αγορές ανά τον κόσμο – η στερλίνα έχει ακόμα να περάσει μεγάλες δοκιμασίες, όπως ισχυρίζεται και ο ολλανδικός όμιλος ING Groep NV.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δ. Διαμαντίδης: Τέλος στη δικαστική διαμάχη της Delta με την Taleveras. Όλη η υπόθεση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Βασιλειάδης: Ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα την λίστα της UBS, νέος υφυπουργός Αθλητισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ